Annons

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

zoom De omfattande renoveringsplanerna innebär en sjuårig byggtid där 50 000 kvadratmeter ska rivas.
De omfattande renoveringsplanerna innebär en sjuårig byggtid där 50 000 kvadratmeter ska rivas.
ALMEDALEN. Över 6000 personer har protesterat mot ombyggnadsplanerna för Stureplan. "Den stora frågan är hur kommunen förhåller sig till de synpunkter som kommit in från Stockholmarna", säger krögaren PG Nilsson, som lanserat en alternativ plan för Stureplan.
Annons

Striden om Stureplans framtid blir en het fråga under Almedalsveckan. PG Nilsson från Svenska Brasserier, som blivit en frontfigur i motståndet mot planerna, kommer att debattera med fastighetsägaren ADIA.

Striden om Stureplan har pågått sedan 2015 när ADIA:s och Vasakronans planer blev kända. De omfattande renoveringsplanerna innebär en sjuårig byggtid där 50 000 kvadratmeter ska rivas.

Alternativt förslag

Svenska Brasserier, där Sturehof och Brillo ingår, är ett av de företag som drabbas om planerna sätts i verket. Grundaren PG Nilsson har tillsammans med arkitektbyrån Koncept tagit fram ett alternativt förslag som innebär att Sturegallerian kan moderniseras utan omfattande rivningar.

Stureplansgruppen som driver Sturecompagniet och flera restauranger i området har dock gjort klart att de idag står bakom ombyggnadsplanerna. Stureplansgruppen och ADIA ska bland annat samarbeta kring ett nytt hotell i området, enligt ett pressmeddelande från Stureplansgruppen.

Massiva protester

De massiva protesterna där tusentals stockholmare, däribland rader av kändisar, skrivit under har rört om i beslutsprocessen. Frågan ligger nu hos stadsbyggnadskontoret i Stockholm där ett plansamråd pågår där det finns möjligheter att lämna synpunkter på planerna. Tiden skulle ursprungligen löpt ut den 27 juni men har nu förlängts med till den 11 juli.

– Stockholmarna har fortfarande möjlighet att tycka till säger PG Nilsson.

Först i höst kommer de synpunkter som kommit in att sammanställas. Därefter hamnar frågan på politikernas bord. Moderaterna och liberalerna har hittills ställt sig bakom den alternativa planen för Stureplan. Styrande socialdemokraterna uttrycker sig mer svävande.

– Det är såklart bra med alla konstruktiva inlägg och förslag. Efter samrådet kommer diskussionen kring hur projektet kan utvecklas fortsätta med planbeställaren, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till Östermalmsnytt.

Beakta besöksströmmarna

Med debatten under Almedalsveckan kan frågan få ytterligare politiskt bränsle. Medarrangör till debatten är Visita där flera medlemsföretag berörs av ombyggnadsplanerna. Visita har skrivit till Stockholms stad i frågan.

– Vi tycker att staden har ett ansvar att beakta besöksströmmar och besöksnäringens perspektiv vid en så omfattande ombyggnad, säger Anna Hag, strateg på Visita.

Hon betonar att Visita inte har några synpunkter på detaljerna i förslaget utan vill lyfta frågan principiellt och utifrån perspektivet Stureplan som en stark och attraktiv besöksdestination.

­– Vi vill ha en dialog. Det här har inte gått till speciellt bra, säger hon.