Annons

”Jaaaaaa!” Sverige tar brons i Kock-EM

zoom Team Sweden. Commis Hampus Risberg, Alexander Sjögren, svenske Bocuse d'Or-presidenten Henrik Norström och coach Jonas Lundgren.
Team Sweden. Commis Hampus Risberg, Alexander Sjögren, svenske Bocuse d'Or-presidenten Henrik Norström och coach Jonas Lundgren.
NYHETER. Det var en glädjestrålande Alexander Sjögren som knep bronsplats under onsdagens kocktävling Bocuse d'Or. "En perfekt placering", säger han. Och det slutade inte där: Team Sweden tog dubbla priser då Hampus Risberg fick en umärkelse för sin prestation som commis.
Annons

Sverige fick stå på prispallen jämte vårt grannland Norge, som blev silvermedaljörer. Och guldpokalen kneps av ingen mindre än värdlandet Ungern. 

Hela publikläktaren, med minst 2500 personer, vibrerade redan en timme innan prisutdelningen startade. Flaggor vajades, värdlandet Ungern bjöd på en blåsorkester, fötter stampades och det ven i visselpipor och från mungipor. Och den svenska hejarklacken höll bra form under större delen av Sjögrens tävlingsdag, med minst 100 personer närvarande. ”Oskarshamn! Öka takten sista kvarten!” och ”Olé olé olé Sjögren” skanderades det.

När juryn förkunnade att Sverige knipit bronset höll Alexander Sjögren sig lugn medan det ropades ett unisont ”jaaaaaaa” från svenska läktaren.

Redan någon timme tidigare, direkt efter att han kommit ut ur tävlingsbåset, var Alexander Sjögren säker på sin sak:

– Förhoppningsvis står jag på pallen. Topp fem tror jag på, sa han då och meddelade att han helt klart skulle gå vidare till Lyon.

Sagt och gjort. 

– Det känns stort och så bra. Just nu är jag helt slutpumpad. Vårt mål var att stå på pallen så det här var en perfekt placering, säger Alexander Sjögren.

Hur var stämningen under själva tävlingen?

– Helt fantastiskt, säger Alexander Sjögren.

Hans högra hand i köket, Hampus Risberg fick pris för sina prestationer som commis.

– Det känns bra. Men huvudsaken är att nu ska vi till Lyon, säger han. 

Texten uppdateras löpande.