Den svenska arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt, rapporterar Arbetsförmedlingen i sin prognos. En av de branscher som visar fortsatt stark tillväxt är Hotell- och restaurangnäringen.
Branschen sysselsatte närmare 170 000 personer 2016, vilket var tre procent mer än året innan. Under de tre första kvartalen 2017 har antalet sysselsatta fortsatt att öka i god takt.
Bristen på kockar ökar
Samtidigt har andelen företag inom hotell- och restaurang som rapporterar om brist på arbetskraft ökat. Störst är alltjämt bristen på kockar.
– Kockyrket är ett traditionellt bristyrke, där vi kan se att bristen tilltar, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Såväl sysselsättning som efterfrågan på personal i besöksnäringen har utvecklats de senaste åren, och besöksnäringen skapar inte bara nya jobb, utan är också viktig för integrationen.
– Hotell- och restaurangnäringen är en värdefull väg in på arbetsmarknaden för många utlandsfödda, säger han.
Visitas vd Eva Östling instämmer:
– Över 37 procent av alla som är sysselsatta i besöksnäringen är födda utomlands och 6 av 10 företag drivs av människor som är födda i utlandet. Det är betydligt högre andelar än i någon annan bransch. För många nyanlända är besöksnäringen den första kontakten med arbetslivet, säger Eva Östling.
Ingen förändring i sikte
Tidigare i veckan publicerade SCB sin rapport ”Trender och prognoser 2017”, som bekräftade Arbetsförmedlingens rapportering genom att konstatera att kock är ett framtidsyrke.
SCBs rapport pekar på att den kockbrist som hotell- och restaurangbranschen upplever idag kan hålla i sig fram till 2035.
– Det råder idag stor brist på personal som kockar och servispersonal. Bristen kommer råda en mycket lång tid framöver. Det är viktigt att utbildning mot bristyrken prioriteras vid dimensionering av gymnasiet och yrkesvux samt arbetsmarknadsutbildningar, säger Peter Thomelius, utbildningsansvarig på Visita.
Enligt rapporten beräknas efterfrågan på restaurang- och livsmedelsutbildade öka med cirka 20 procent fram till 2035. Den främsta orsaken till ökningen är branschens fortsatta tillväxt.
Flera företag inom hotell och restaurangbranschen tar egna initiativ till utbildning och praktik för att få fram personal, hur ser ni på det?
– Det är utmärkt att företagen som är de verkliga avnämarna samverkar med utbildningsanordnare på alla nivåer i utbildningssystemet. Visitas företag kan erbjuda bra praktikplatser och därmed bidra till anställningsbarhet. En utmärkt avslutning för individen är att valideras mot gesäll efter genomförd utbildning, säger Peter Thomelius.