En majoritet bland riksdagspartierna står bakom ett förslag att låta lokala dryckesproducenter sälja vin och öl direkt till allmänheten. Hittills har mikrobryggerier och vingårdar inte tillåtits sälja dryckerna till privatpersoner. I stället har de varit tvungna att gå via Systembolaget eller restaurangerna.
Allianspartierna har drivit frågan att gårdsförsäljning ska tillåtas medan S V och MP varit emot en regeländring. Det som nu hänt är att SD ställt sig bakom alliansens förslag. Riksdagens socialutskott har sagt ja till förslaget och inom de närmaste veckorna väntar omröstningen i riksdagen. Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för moderaterna, räknar med att riksdagsledamöterna följer partilinjen och röstar igenom förslaget. Det betyder att riksdagen kör över regeringen i frågan.
– Det är väldigt glädjande för oss inom moderaterna och inom alliansen som jobbat intensivt med det här, säger han.
Lars Hjälmered räknar med att det kan dröja ytterligare omkring ett år innan de nya reglerna träder i kraft. När riksdagen väl gett klartecken måste en hel del detaljer utredas vidare. Vilka drycker som ska omfattas och om det ska vara någon form av begränsning, till exempel när det gäller försäljningsvolymer, är ett par frågor som behöver besvaras.
Lars Hjälmered tror att gårdsförsäljning kan bli en injektion för besöksnäringen runt om i landet där lokala mikrobryggerier frodas.
– Vår förhoppning är att vi ska stärka turismen. Producenterna får ytterligare ett verktyg så de kan bredda sitt erbjudande. Gårdsförsäljning är för många varumärkesbyggande.
Regeringen har sagt nej till förslaget med hänvisning till att man vill behålla systembolagets monopol och värna folkhälsan.
– Det är tramsigt. Tittar man på bryggerierna i Göteborg, där jag kommer ifrån, så är det kvalitetsöl. Vi har sagt att ska man göra den här förändringen så ska man samtidigt behålla Systembolagets detaljhandelsmonopol, säger Lars Hjälmered.
Sverige är det enda land i Europa som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol, enligt Lars Hjälmered.
På Visita välkomnar man förslaget.
– Vi tycker att det finns starka skäl för att tillåta gårdsförsäljning. En viktig del i besöksnäringen är ju att erbjuda upplevelser, bland annat måltidsupplevelser, men varför inte även möjligheten att köpa med sig någon flaska gårdsproducerad dryck som minne. Sådan försäljning från gårdar skulle också kunna gynna besöksnäringen på bland annat landsbygden genom kompletterande inkomster och fler arbetstillfällen som en konsekvens. Och går det i exempelvis Finland så varför inte här, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.