Kockbristen i hela landet tycks inte mattas av. Enligt Arbetsförmedlingen kom det under 2017 in 46o lediga platser inom restaurang i Norrtälje kommun, vilket är skälet till Arbetsförmedlingens satsning på en ny restaurangutbildning på Hotell Roslagen i Norrtälje.
Utbildningen sker i samarbete med utbildningsföretaget Astar, och 22 elever har nyss tagit plats i bänkarna för ett år av kombinerad teori och praktik för att diplomeras till kockar till sommaren.
– Vi är inne i vecka sex och det känns jättebra. Det är en stor klass med bra gruppdynamik, och eleverna är engagerade, säger ämneslärare Håkan Lindvall.
Anmälningarna kom in via Arbetsförmedlingen, och består av en blandad skara studenter, varav flera har stått utanför arbetsmarknaden, men vill in i branschen.
– Många har nyligen kommit till Sverige, vissa har redan jobbat en del, men vill få kockdiplom för att kunna gå vidare och komma uppåt. Några är de som har förstått att det här är en bransch med brist, och där det finns jobba att få, säger Håkan Lindvall.
Programmet är uppbyggt i tre delar, efter kartläggning och prov inleds själva utbildningen som består av en grundutbildning i restaurang, och följs av själva kockutbildningen, som omfattar både teori och praktik. Praktiken förläggs på hotell och restauranger i regionen, som har visat sitt intresse. Utbildningen äger rum i Hotell Roslagen.
– Av mig får de en grundplattform som gör att de ska klara sig i yrkeslivet, sedan kan de själva bygga vidare på det de har fått lära sig här. Mitt mål är att skicka ut 22 kockar i arbetslivet om ett år, säger Håkan Lindvall.
Vad är det bästa med kockyrket?
–Det är både hantverket och människorna man får jobba med, det gör att man står ut med lite obekväma arbetstider som kvällar och helger. Det finns mycket glädje i den här branschen, det vill jag skicka med mina studenter.
Vad är bästa rådet till dina studenter?
– Man ska vara vidsynt och positiv, då kommer man långt.