– Det finns inget lagstöd för detta, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin, som bett kommunen om en förklaring.
Politikerna i Gislaved ska nu diskutera om reglerna behöver ändras.Den 18 juli skickade Gislaveds kommun ut en skrivelse till alla som har som har tillstånd att servera alkohol. Där står att ”alla restauranger måste skicka minst en serveringsansvarig på utbildning varje år”. Undantaget är restauranger med max fyra serveringsansvariga där det räcker med att skicka en vart fjärde år.
”Om ingen serveringsansvarig genomgår kursen i år kommer restaurangen att debiteras 2 500 kronor i slutet på året”, heter det också i brevet.
Det har fått Stefan Lundin att reagera.
– Det finns inget lagstöd för att kräva att serveringsansvariga ska genomgå en sådan här utbildning, säger han.
Detsamma gäller kravet på betalning från de som inte deltar i kursen.
– Att hota med en avgift eller en form av vite på det här sättet är inte rimligt, säger han.
Tillståndshavarens ansvar
Att restauranger med serveringstillstånd har välutbildade medarbetare med goda kunskaper om ansvarsfull alkoholhantering är viktigt, enligt Stefan Lundin. Men enligt lagen är det tillståndshavaren som svarar för att de anställda har tillräckliga kvalifikationer, konstaterar han.
Han har skrivit till Gislaveds kommun och bett att de förklarar vilket lagstöd de anser sig ha för kraven.
Helena Lindqvist Olsson, alkoholhandläggare på Gislaveds kommun, förnekar att det rör sig om ett krav, trots formuleringarna i brevet.
– Dels är det inte ett krav – det är upp till restaurangerna att göra som de vill men om de inte skickar någon kan tillsynsavgiften bli högre för det året. Dels är det bara den personal som anmäls som serveringsansvarig – inte ”vanlig” serveringspersonal – som vi anser bör gå utbildningen i Ansvarsfull alkoholservering.
Frågan tas upp på politisk nivå
Reglerna har beslutats av politikerna, enligt Helena Lindqvist Olsson.
Efter skrivelsen från Visita ska nu frågan tas upp igen på politisk nivå.
– Vi vill ha ett bra samarbete med krögarna och om det här är fel får vi ändra det, säger hon.
Kontaktade ni någon jurist innan beslutet fattades?
– Nej, det gjorde vi inte. Men vi tittade på hur det såg ut hos andra kommuner och det är fler som tar ut avgifter.
– Gislaveds kommun stödjer sig på rätten att ta ut tillsynsavgift för den tillsyn som kommunen utövar på restaurangerna. Om personalen inte är utbildad krävs ofta mer tillsyn – därför tas den extra tillsynsavgiften ut i slutet på året om ingen av de serveringsansvariga genomgått utbildningen, tillägger hon.
Stefan Lundin har en annan uppfattning:
– Alkohollagen är tydlig när det gäller detta. Kommunerna har rätt att ta ut avgifter för tillsyn och prövningar av ansökningar enligt alkohollagen. Att ta ut en avgift för att någon inte går en viss utbildning är därmed inte tillåtet, säger han.
Finns det exempel på problem som uppstått på grund av att serveringspersonalen inte tagit ansvar?
– Det finns tyvärr många fall där serveringspersonal inte agerat som de kanske borde – oftast beror det på att de inte haft kunskap om att de ska agera eller inte vetat hur de ska agera, säger Helena Lindqvist Olsson
Hon kan i dag inte säga när ärendet ska avgöras av politikerna.
– Min förhoppning är att vi kan svara Visita så snart vi vet hur vi ska hantera ärendet, säger hon.