Till David Tverlings företag Naturguide Tiveden kommer turister från när och fjärran.
– Det som vi svenskar tar för givet är väldigt exotiskt för många, konstaterar David Tverling, och berättar om när han i somras hade ett brittiskt par på besök.
Deras högsta önskan var att få se en älg, eftersom det inte finns särskilt många vilda djur i Storbritannien.
– De fick se fyra stycken och trodde inte att det var sant. De ville aldrig sluta sin älgsafari, trots att det blivit mörkt för länge sedan, berättar David.
Besöksvänlig skog
Det är upplevelser som dessa som driver David vidare. Att få möjlighet att visa och berätta om den natur han vuxit upp i som pojke. Att få människor som inte är så vana vid skogen att uppskatta och lära sig mer om vilka upplevelser skogen kan erbjuda.
– Vi har så höga naturvärden här i Tivedens nationalpark, och jag är enormt tacksam över att vi, turistföretagen på orten, Laxå kommun, Ekoturismföreningen och Sveaskog tillsammans arbetat för att få fram en besöksvänlig skog.
Det var inte alldeles självklart att Sveaskog, som äger den mesta av marken runt omkring Tivedens nationalpark, skulle bevara den så kallade buffertskog som skulle skilja nationalparken och skogsavverkningsområdena åt, men efter många och långa diskussioner nådde parterna fram till en lösning.
[LÄS MER: ”Turistföretagarna jublar: skogar runt Tiveden ska brukas besöksvänligt”]
Och turisterna, de fortsätter att strömma till lilla Laxå och Tiveden, mycket tack vare det fina samarbete som de lokala turistföretagen har med varandra.
Vill inte krångla till det
David Tverling vill inte krångla till det när han tar ut turisterna någon upplevelse, oavsett om det handlar om älgsafari, tjäder- eller orrspel, eller om eldvandringen, som David beskriver som effektfull i all sin enkelhet.
– Deltagarna får lära sig att göra upp eld på olika sätt, vi vandrar genom skogen och jag läste hög ur Jack Londons novell Att göra upp eld, det är magiskt, säger han.
Andra upplevelser som ger guldkant det är den rustika middagen som han ofta serverar innan de ger sig ut. Till efteråt blir det glass med hjortron, och för många blir det ett matminne för livet.
– Jag funderar ständigt på hur man kan ta turismen ett steg vidare och ett exempel på det är nattskärrakonserten som jag ordnar under sommaren.
Att de utbildningar som finns för naturguider kan komma att tas bort oroar David.
– Det är viktiga kunskaper som försvinner, och om man tittar på urbaniseringen i Europa, hur intresset för Sverige som turistland försvinner så behöver vi fler kunniga guider och vägledare.
[LÄS MER: ”Oklart för utbildningar till naturguide – kan skrotas”]