Myndigheten för yrkeshögskolan presenterade i veckan sina 351 nya utbildningar. De med besöksnäringsinriktningar är klart färre än förra året.
– Tyvärr är det färre utbildningar som har tillkommit den här gången jämfört med förra året. Det är viktigt att platserna på nya utbildningar utnyttjas. Om utbildningsplatser står tomma resulterar det i att besöksnäringen får färre utbildningar på sikt, säger Peter Thomelius.
[LÄS MER: ”Många YH-elever får jobb efter skolan”]
Ingen kökschefsutbildning
Bland de nio utbildningar som har beviljats inom hotell, restaurang och turism finns bland annat affärsutveckling och projektledning inom hållbara möten.
– Jag är besviken över att det inte har beviljats någon utbildning till köksmästare och kökschef. Samtidigt är det glädjande att det har tillkommit utbildningar inom destinationsutveckling, event och hållbarhet.
I samband med presentationen av de nya utbildningarna publicerades även rapporten Studerandes sysselsättning 2016. Och för hotell, restaurang och turism ligger andelen studerande som har arbete året efter sin examen på mellan 84 och 88 procent.
– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att yrkeshögskolan har ett så bra resultat kopplat till hur många som får jobb efter avslutad utbildning. Det visar hur viktig yrkeshögskolan är för vår bransch, det är en utmärkt utbildningsform och framgångsfaktorn är det nära samarbetet mellan utbildningssamordnare och näringsliv.
Hur ser du på utvecklingen med färre utbildningar riktade mot besöksnäringen?
– Självklart är det inte bra. Besöksnäringen växer och det råder akut brist på utbildad personal inom flera olika yrkesgrupper.