Annons

Branschen rasar: Naturturismutbildningar hotas av nedläggning

zoom Olyckligt och kontraproduktivt att ta bort naturturismutbildningar. Det säger Visitas strateg Anna Hag.
Olyckligt och kontraproduktivt att ta bort naturturismutbildningar. Det säger Visitas strateg Anna Hag.
NYHETER. Skolverket lyssnar inte på massiv kritik. Alla naturturismutbildningar på gymnasiet riskerar att läggas ned – trots att naturturismen växer kraftigt och många elever får jobb. Men kritiken mot Skolverkets förslag är massiv. "Rena galenskapen", säger Jan Vikström, grundare av Realgymnasiet.
Annons

Naturturismen är en tillväxtbransch. Statminister Stefan Löfven har sin regeringsförklaring pekat ut som en viktig framtidsnäring. Men stick i stäv med detta ligger snart på regeringens bord ett förslag från Skolverket där gymnasiets naturturismutbildningar slopas.

Ett obegripligt förslag, enligt Per Johansson, skolchef på Forshagaakademin som utbildar bland annat fiske-, jakt- och äventyrsaktivitetsguider.

– Vi märker ett kraftigt ökat intresseför vår naturturismutbildning. Det är inte klokt att man vill ta bort en kvalitativ utbildning där i princip alla får jobb, säger han.

 

Massiv kritik efter remiss

Cirka 200 elever i Sverige utbildas just nu inom naturturism inom gymnasiets naturbruksprogram, fem gånger fler än som utbildas inom trädgård och fler än inom skog. 90 procent av naturturismeleverna får jobb, drygt 50 procent inom branschen, även om många är säsongsjobb.

Ändå hänger naturturismutbildningen på en skör tråd. Massiv kritik under remissrundan från tunga instanser som Jordbruksverket, Naturvårdsverket, SLU, Hushållningssällskapet och Sveaskog har inte ändrat Skolverkets inställning. Totalt var 34 av 40 remissvar negativa, endast en positiv.

– Man har en gammaldags syn på naturbruk och naturturism. Det är i nya näringar som naturturism som vår framtida svenska välfärd bygger på, säger Jan Vikström på Realgymnasiet, som har naturturismutbildningar på 14 platser i Sverige.

Skolverket föreslår att naturturism ska läsas som fördjupningskurser under hotell- och turismprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet. Men det menar skolorna är helt feltänkt. Det är kunskaper om flora och fauna, jakt och fiske, att vistas i skog och mark som är grundförutsättningen för att kunna jobba kvalificerat som guide inom naturturism.

– Dagens naturturismguider tar inte turistgrupper längs en snitslad stig och pekar ut blommor och växter. De leder forsränningar, kajakturer och andra aktiviteter som kräver mycket kunskap om natur och säkerhet, säger Jan Vikström.

 

”Olyckligt och kontraproduktivt”

En bidragande orsak till den uppkomna situationen är enligt Vikström internt motstånd inom det nationella Naturbruksprogrammet, där naturturismen är en del av inriktningen skog. I det nationella programrådet för NP har naturturismen inte haft en egen representant. Inriktningarna skog, trädgård, häst och lantbruk har tagit parti för Skolverkets förslag och vill ha bort naturturismen.

Visita påpekar att regeringen satsar mångmiljonbelopp till Visit Sweden och Tillväxtverket för att marknadsföra hållbar natur- och ekoturism och utveckla nya naturbaserade upplevelser.

– Därför är det olyckligt och kontraproduktivt att ta bort naturturismutbildningen. Det är bra att det skapas ett intresse redan på gymnasienivå för möjligheten att bedriva naturturistisk verksamhet som sedan kan byggas på inom Yrkeshögskola eller på universitet, säger strateg Anna Hag på Visita.