– De är hotellets själ och vi vill kunna berätta deras historia för våra gäster, säger han.
Det pågår ett intensivt byggarbete i det 100 år gamla ångkraftverket Kokpunkten i Västerås. I augusti 2017 öppnar Ess Group The Steam Hotel. Ihop med ett actionbad i åtta våningar ska hotellet bli en upplevelsedestination i Västerås.
Lyfter legeneder
–Vi står mitt i 100-årig historia, det känns helt fantastiskt. Flera av ångpannorna, en som sträcker sig 16 våningar upp i hotellet, ska finnas kvar när vi öppnar, säger Kai Pasma.
Han lämnade Clarion Sign i våras för att bli vd och delägare i The Steam Hotel. Knappast hade han trott att han även skulle bli en hotellvärldens Sherlock Holmes. Men när en stor mängd svartvita bilder tagna på kraftverksarbetare inne på anläggningen hamnade i hans och kollegornas famn väcktes mästerdetektivådran i honom. Bilderna har sedan ångkraftverket stängdes i början på 80-talet förvarats hos den ideella föreningen Ångkraftverkets vänner.
–De sitter på en enorm kunskap om produktionen och maskinerna, vet vad varenda ratt och knapp på maskinerna användes till. Däremot vet vi nästan ingenting om människorna på bilderna.Vi har beställt bilder från Riksarkivet där det står handskrivet på baksidan: ”Arbetare Olofsson, arbetare Andersson.”. Inget mer.
Så vilka var dessa arbetare? Hur såg deras liv ut? Hur jobbade de? För att få svar lanserade The Steam Hotel en kampanj på webben och sociala medier: ”Legends of the past” i förra veckan. Där ber man Västeråsborna och hela Sverige om hjälp att identifiera människorna på bilderna – och veta deras historier. Målet är att använda bilderna och historier om enskilda ångkraftsverksarbete i hotellet: vid brasan, i hotellobbyn och på hotellrummen.
Ledtrådar trillar in
– Ångkraftverket öppnades 1917, men de flesta bilderna är från 1940-50-talet, så människorna på bilderna lever knappast inte längre. Men det kan ju finnas barn, barnbarn och andra släktingar som känner igen dem.
Det har redan kommit in några ledtrådar i kommentarsfälten på Instagram och Facebook och direkt i Kai Pasmas jobbmejl. Lokalpressen har lovat att skriva och publicera bilder, vilket man hoppas ska ge ännu mer spridning till äldre målgrupper som inte är så aktiva på nätet. I nästa vecka ska hotellet börja ta kontakt med dem som hört av sig och nysta i uppgifterna. Förhoppningen är att även få fram bilder på kvinnor som jobbade i ångkraftverket, för alla bilder man har nu är på män.
– Det är ett riktigt detektivarbete, men magiskt roligt, säger Kai Pasma.