På Copperhill Mountain Lodge i Åre ser man en stor potential i den utländska marknaden. Hotellet omges av vildmark och här vill man bygga boenden, ett utomhus-spa och ett kapell som smälter in i miljön – tanken är att gästerna ska känna sig som ett med naturen.
– När vi frågat utländska turistbyråer vad besökarna vill ha så är det orörda vidder och möjligheten att se vilda djur, det är oerhört exklusivt. De vill bo på ett primitivt sätt men ändå ha nära till lyx. Och det är vad vi satsar på att kunna erbjuda, säger Eva Ottosson Rask, vd på Copperhill Mountain Lodge.
Stora kapellplaner
Arkitekt bakom projektet är kanadensaren Todd Saunders som blivit känd för att ha ritat hotellet Fogo Island Inn på Kanadas östkust. Och det mest uppseendeväckande bland de byggnader som planeras i Åre är ett två hundra kvadratmeter stort kapell.
– Kapellet kommer att skapa uppmärksamhet, det väntas rymma sjuttio personer och tack vare att en hel vägg består av fönster får man en fantastisk utsikt över Åreskutan. Jag tror att vi kan locka internationella bröllopsgäster, precis som Ishotellet i Jukkasjärvi gör.
Eva Ottosson Rask berättar att de vill bygga fem stugor, från tjugofem till femtio kvadratmeter stora, som ska utrustas med lyxiga sängar och badrum. Och för att stuggästerna ska få en genuin vildmarkskänsla så kan de bli hämtade med snöskoter direkt vid flygplatsen.
– Den mest spektakulära stugan kommer att stå på stolpar ut över ett stup så att sikten blir helt fri mot Åreskutan.
5-årsplan för bygget
Hotellet har i dag en spa-avdelning med tre pooler, tio behandlingsrum och ett privat spa. Nu vill de komplettera med ett utomhus-spa med bastu och massagerum.
– Det kommer att bli speciellt i och med att besökarna är ute i det fria helt för sig själva. Här kan de njuta av behandlingar i en unik miljö.
I planerna ingår även en ny matsal för upp till trettio personer. Och för att matcha det naturliga temat håller de nu på att ta fram en ny meny.
– Hotellets kock Henrik Rettrup experimenterar med jämtländska råvaror som ren och lax och han gör en slags sushi av det. Han har lagrat fisk i snart ett år som han ska göra soja av och han samlar även tång att ha till sallader, Henrik är väldigt engagerad i detta.
Byggnaderna beräknas växa fram under en femårsperiod. Nu väntar man på att detaljplanen ska godkännas, så tidigast om ett år kan de börja bygga. Eva Ottosson Rask kan inte säga hur stor investeringen är, men det handlar om en mångmiljonsatsning.
Kommer ni att nyanställa?
– Ja, vi kommer att skapa ett flertal nya arbetstillfällen. Vi ska använda lokala byggare genom hela projektet och när det är klart behöver vi tio nya årsanställda. Vår satsning kommer att ha jättestor betydelse för hela Åre, framförallt för året runt-turismen.