– De högsta kommunala bolagen tog beslut i måndags och nu går det in till kommunfullmäktige. Men förhoppningsvis kommer beslutet i slutet av december eller i början på januari. Risken är att beslutet bordläggs en gång men om det kom i januari vore det positivt om vi ska vi hinna bli klara till 2021. Det är då staden fyller fyrahundra år och det här är ett jubileumsprojekt. Vi behöver besked i tidigt kvartal ett nästa år för att gå vidare och komma igång, säger Lisebergs vice vd Thomas Sjöstrand.
Det nya jubileumsprojektet är Lisebergs största satsning någonsin. Det blir ett nytt familjehotell och en vattenpark.
[LÄS MER: ”Liseberg vill miljardsatsa: Ny vattenpark och storhotell”]
– Vattenparken kommer att driva 185 000 gästnätter per år till Göteborg. Det är det som är viktigt för politiken: vad vi gör för besöksnäringen. Och för att bygga vattenparken så behöver vi också bygga hotellet. För att hjälpa till att finansiera och bedriva den.
Enligt beräkningar kommer det nya hotellet omsätta mellan 325-350 miljoner kronor per år och vattenparken mellan 120-125 miljoner.
Varför skulle kommunfullmäktige säga nej?
– Politik är alltid politik. Nu är det hela självfinansierat från koncernen ur eget kassaflöde. Men även om vi kommer behöva belåna så kostar det inte skattebetalarna en krona.
Vid ett ja från kommunen påbörjas ett projekteringsarbete som kommer ta ungefär 18 månader. Därför skulle ett uppskjutet beslut från kommunen kunna sätta press på tidsplanen.
När, enligt er byggplan, måste första spadtaget tas för att allt ska stå klart till 2021?
– Projekteringen bör påbörjas nu kvartal ett 2017. Då behöver ta ett spadtag andra hälften 2018 för att ha 2019 och 2020 att kunna bygga. Så första spadtaget bör tas senast i januari om två år, 2019 om vi ska kunna öppna 2021.
Liseberg siktar på att det nya hotellet står klart först. Thomas Sjöstrands drömscenario är att det öppnar inför säsongsstarten 2021 och att vattenparken öppnar samma höst.
Hur kommer vattenparken se ut?
– Vi har redan gjort en grundlayout över alla rutschkanor i stort sett. Och när vi varit ute och testat och upplevt vattenbad själva så har vi utgått från flottar där man åker flera stycken och skratta tillsammans. Så vi kommer inte att fokusera på enkeltuber och enkelflottar. Man ska kunna sitta flera och så garvar man tillsammans på attraktionerna. Jag kan inte dela med mig av detaljerna i nuläget men vi har lite olika unika rides.
Hotellet kommer att ha Ostindiska kompaniet som genomgående tema.
– Ostindiska kompaniet har en fantastiskt härlig koppling till staden. Det är mycket vi kan jobba med: hur det såg ut i Göteborg på kompaniets storhetstid, skeppen och destinationerna som vi kan jobba med. Nu gäller att få in den röda tråden mellan hotellet och vattenparken.
Vet barn vad Ostindiska kompaniet är?
– Vi får passa oss att inte fastna i pirattemat. Men jag tror att barn kommer att älska det. Vem tycker inte om känslan av att vara på ett skepp?