Bokningsläget för julborden ser bra ut runtom i landet. Det börjar till och med bli ont om platser på många restauranger, hotell och konferensanläggningar.
”Bättre än förra året”
Inte minst på Gamla Riksarkivet i Stockholm, där kockarna Christian Hellberg och Niklas Ekstedt står för julbordet.
– Det ser fantastiskt ut på Gamla Riksarkivet. Vi är glada för att det redan nu ser bättre ut än det slutgiltiga antalet besökare förra året. Extra roligt att det drog igång rejält redan på vårt premiärdatum lördagen den 19 november och ser bra ut hela vägen in i mål, det vill säga julafton. Självklart jobbar vi hårt för att hitta bra lösningar för de som inte hunnit spika sitt julbord än, säger John Hällsson, vd, Stureplangruppen Restaurang som arrenderar Gamla Riksarkivet.
Enligt bokningssajten Bookatable har årets julbordsbokningar ökat med 48 procent sedan förra året.
– Här uppe i Åre är dagarna innan julafton det absolut mest attraktiva. Julafton var uppbokat redan i augusti. Bokningsläget är över normalt jämfört andra datum. Så det har varit god efterfrågan. Vi kanske behöver öppna upp fler datum, säger Buustamons Fjällgårds vd Lotta Florin.
Mindre fat, mindre svinn
Julmaten serveras vanligast som buffé, även om en viss trend med avsmakningsmenyer börjat dyka upp. Bufféformen är inte är helt oproblematisk när det kommer till matsvinn. Men det märks hos de restauranger Besöksliv pratat med att man tänkt till kring just det.
– Vi arbetar mycket med storlek på serveringsporslinet genom att anpassa det efter beläggningen i lokalen samt försöker i mesta möjliga mån servera i mindre portionsserveringar för att undvika ett överdrivet svinn. Dock har vi märkt att det våra gäster är noggranna med vad och hur mycket de tar, det vill säga att de överlassade tallrikarnas tid är förbi, säger John Hällsson från Stureplansgruppen.
Nättare serveringar på mindre fat är en lösning många jobbar med. Då är det svårare för ögat lura magen till att plocka på sig mer mat än man orkar.
– Vi försöker att ha ganska små fat som vi byter ut ofta och inte lägger upp stora mängder som vi behöver slänga sen. Det ska framförallt vara fräscht också. Sen har det blivet en trend att minska på köttmängden och öka grönsakerna istället. Vi försöker kombinera traditionella med det hållbara, säger Lotta Florin från Buustamons Fjällgård.