Annons

Ny lärlingskola satsar på samarbete med besöksnäringen

zoom Norrköpings lärlingsgymnasium kommer vara en motverkande faktor i stadens kockbrist.
Norrköpings lärlingsgymnasium kommer vara en motverkande faktor i stadens kockbrist.
NYHETER. I Norrköping går besöksnäringen för högtryck. För att möta efterfrågan på arbetskraft startas nu ett nytt lärlingsgymnasium. Praktikperioden kommer att bli tre gånger längre än inom traditionell yrkesutbildning, något som välkomnas av lokala restaurangföretag.
Annons

Till höstterminen 2017 startar Norrköpings lärlingsgymnasium. Blivande rektor heter Mikael Karlsson och under våren har han tillsammans med Skolverket arbetat fram skolans upplägg.

– Vi har besökt kommuner med bra lärlingsutbildningar. Malmö startade en liknande skola och de är en inspirationskälla. Sedan har vi utgått från läget i Norrköping när vi presenterat vårt förslag för utbildningsnämnden.

Plats för 200 elever

Mikael Karlsson berättar hur besöksnäringen i Norrköping går för högtryck och att företagen har svårt att hitta nya medarbetare, särskilt utbildade kockar. Samtidigt saknas det gymnasieplatser, inom fem år beräknas antalet elever som söker till gymnasiet vara 1100 fler än i dag.

– Det är helt avgörande att vi skapar nya utbildningsmöjligheter. Var skolan ska flytta in är inte klart, men när allt är i ordning så kan vi ta emot 200 elever till nio program: handel, hantverk, hotell- och turism, restaurang- och livsmedel, fordon, bygg, industri, vvs- och fastighet samt barn och fritid, säger Mikael Karlsson.

Vad skiljer den nya skolan mot annan yrkesutbildning?

– Inom traditionell yrkesutbildning så har eleverna femton veckors praktik. Hos oss handlar det om över femtio veckor. Vi tror att det är ute på hotellen och restaurangerna som eleverna lär sig mest. Lärarna kommer regelbundet att besöka dem under praktikperioden och se till att utbildningsmålen nås.

Planen är att samarbeta med lokala entreprenörer och dessa ska kompenseras med 17 000 kronor i ersättning per termin och elev. I november planerar man att träffa representanter från restaurangnäringen för att inleda samtal.

Hotellkedja vill samarbeta

– Nu börjar vi bygga upp en bas med olika partners, en elev kommer att kunna ha flera praktikplatser, det går exempelvis att mixa à la carte och lunchservering. Det ser positivt ut vad gäller hotell, vi har redan blivit kontaktade av en hotellkedja som vill ha ett samarbete, säger Mikael Karlsson.

Än så länge har det inte anställts några lärare till skolan. Men den blivande rektorn säger att han börjat leta efter kandidater.

Hur ser intresset ut bland potentiella elever? 

– Det vet vi inte än, de väljer gymnasium under vintern och först i månadsskiftet januari, februari ser vi en tendens. Just nu förbereder vi oss inför Gymnasiemässan på lördag, då kommer vi att träffa både elever och deras målsmän, det ska bli väldigt spännande att få deras respons.

Peter Thomelius, utbildningsansvarig på Visita, välkomnar initiativet till skolan.  Han ser utbildningen som en win-win-situation för både elever och besöksnäring.

– Ett gymnasium med den här inriktningen är väldigt positivt. Jag tycker att yrken inom hotell och restaurang lämpar sig särskilt bra att lära sig direkt på en arbetsplats. Och de ställen som tar emot elever får ju en väg till ny personal.