Annons

I sommar avgörs SM i grässlalom – i Norrköping

zoom
NYHETER. Den 12 juli går SM i grässlalom av stapeln i Norrköping. Trots att det är en officiell sport inom Internationella Skidförbundet så har den inte fått samma genomslag här hemma. Men nu kan det komma att förändras.
Annons

För femte gången i ordningen arrangeras inofficiella SM i grässlalom. Efter flera år i Brösarps backar på Österlen tar Norrköpings skidklubb nu över eventet 12 juli. Anledningen till flytten är att klubben har en svårslagen mästare.

– Vi fick frågan förra året om vi ville arrangera tävlingen eftersom vi har en åkare som är regerande svensk mästare: Edvard Nord. Så vi reste till SM i Brösarp och åkte. Och Edvard blev etta, säger Fredrik Söderlund, styrelseledamot i Norrköpings skidklubb.

Bästa tid vinner

Grässkidåkning har funnits sedan 1960-talet och är i dag en officiell sport inom Internationella Skidförbundet. Men i Sverige har den inte fått samma genomslag. I Brösarp har SM arrangerats under fyra år, med ett skiftande antal tävlande, allt från femton till sextiofem personer.

– Det är en udda gren, men det är samma typ av skidåkning som på snö, teknikmässigt gäller det att stå i grundposition. Det som skiljer sig åt är att skidorna är kortare, åttio till nittiofem centimeter, beroende på om man åker slalom, storslalom eller super-g. Skidorna har också något som liknar larvfötter, så att de rullar.

Vem som helst får ställa upp i SM i grässlalom. Det finns herr- och damklass för åkare upp till femton år och för dem som är sexton år och äldre. Precis som i slalomtävlingar på snö så kör varje tävlande två åk på tid och sedan slås tiderna ihop, och den med bästa totaltid vinner.

Ökat intresse för sporten

Uppladdningen inför SM i Norrköping började i juli förra året.

– Våra åkare har kört tre dagar i veckan under ett år i Vrinnevibacken. Tävlingen kommer att gå i den backen under SM-veckan i Norrköping, men tyvärr får vi inte vara med i det officiella programmet. Det krävs att vi är sanktionerade från Svenska Skidförbundet, och de vill se hur sporten kommer att utvecklas innan de godkänner den.

Enligt Fredrik Söderlund ökar intresset för sporten. Inom den egna klubben har tolv åkare köpt grässkidor och han har kontakt med ytterligare ett femtontal alpina tävlingsåkare som vill testa, eftersom det är ett bra komplement till snöträning.

– För oss som klubb innebär det att vi kan förlänga säsongen. Det här är också ett sätt att rekrytera nya medlemmar till skidsporten, racing-grenen är smal och det kostar mycket pengar, då är det bra med nya åkare. 

Har ni fler tävlingar inplanerade?

– 13 till 14 augusti arrangerar vi internationella FIS-Ski-tävlingar i grässlalom, det är första gången det sker i norra Europa.