Den 16 december förra året beslutade Socialnämnden i Jönköping att Restaurang Spiras serveringstillstånd skulle dras in. Skälet var påstådda brott mot alkohollagen.
Känner lättnad över beslut
Tommy Myllymäki, som tillsammans med Magnus Saleborn och Stefan Isaksson stod för serveringstillståndet, känner sig lättad över den friande domen från Förvaltningsrätten.
– Spontant känns det skönt, men det är tråkigt att det har gått så här långt. Vi har blivit svartmålade som om vi gjort något kriminellt och det känns orättvist. Det står i domen att det är anmärkningsvärt att Socialnämnden godkände vårt tillstånd och sedan rev upp det. Jag tror att den mediala uppmärksamheten gjorde att de blev rädda och ville skydda sig själva, säger Tommy Myllymäki.
Olika behandling av krögare
Bakgrunden är att restaurangen förra året ansökte om ett provisoriskt tillstånd för att lösa matserveringen ur en foodtruck över sommaren, då köket renoverades. Socialnämnden godkände detta, men tre månader senare drogs tillståndet in.
Nu tillbakavisar Förvaltningsrätten Socialnämndens tolkning av alkohollagen, och enligt Tommy Myllymäki visar domen att politikerna inte arbetar på ett hållbart sätt.
– Jag har inte något med Spira att göra längre, men jag hoppas för de andras skull att socialnämnden ska förändra sina rutiner. Jag har sällan upplevt diskussionerna med myndigheten som lösningsorienterade.
Han berättar vidare om hur många tidningar, däribland Besöksliv.se, har skrivit om hur krögare behandlas olika i Jönköping. Som exempel tar han debaclet med restaurang Vy och kravet på låsta hissar.
[LÄS MER: ”Orimliga krav på alkoholtillstånd för ny skybar”]
”Borde jobba med dialog”
Tommy Myllymäki nämner en annan myndighet som ett bra exempel på hur det bör fungera.
– Om man tittar på Miljöförvaltningen så jobbar de på ett helt annat sätt. De vill ha en dialog som leder framåt, de fokuserar på hur vi tillsammans kan förbättra för att skapa en säker livsmedelshantering. Så borde socialnämnden också tänka.