Wrågården utanför Falköping har varit i släkten Alexanderssons ägo i fem generationer. För tio år sedan tog Henrik Alexandersson över driften av gården från föräldrarna och då tog verksamheten en ny riktning.
– Jag ville skapa något annorlunda som också gick att leva på. Vi började med att bygga om ladugården till en restaurang. Sedan fortsatte det med en bana för fotbollsgolf. Det fanns efterfrågan så vi gjorde om hönshuset till en pub, med putsade väggar. Inte långt därefter förvandlade vi kalvstallet till en konferenslokal. Jag är utbildad möbelsnickare och vi i familjen har byggt det mesta själva, säger Henrik Alexandersson.
Safariturer i hägnen
Gården drivs helt ekologiskt. I hagarna runtom strövar bisonoxar, älgar, dovhjortar och highland cattle. Djuren ger inte bara kött till gårdens kök och andra restauranger, de har även skapat en ny reseanledning. Tillsammans med kockarna Paul Svensson och Christoffer Ekman har Henrik Alexandersson tagit fram ett koncept med safariturer i hägnen.
– Jag träffade Paul och han tyckte så mycket om vårt bisonkött. En idé föddes om att visa besökarna hela produktionskedjan, från hagen till tallriken. Och nu har vi grupper som på nära håll från safarivagnar får se oxarna matas. Folk har blivit mer medvetna och jag tycker det är fair att visa upp verksamheten, det är en styrka för oss, säger Henrik Alexandersson.
Det senaste projektet är övernattningar i älgparken.
Se älgarna beta från rummet
– Det började för ett år sedan när konstnären och motorsågsskulptören Sören Niklasson ringde. Hans dröm var att bygga stugor som liknar älgar, med horn och allt. Och jag tände på idén. Tanken nu är att gästerna ska kunna bo mitt i hägnet och se älgarna beta utanför fönstret.
Den första älgstugan beräknas vara klar redan i juli i sommar och de 20 till 25 kvadratmetrarna kommer att rymma fem bäddar och ett kylskåp. Det ska också vara möjligt att beställa roomservice.
– Älgskulpturen blir integrerad i stugan, så det ska gå att sova inuti själva älgen. Det kommer att påminna litegrann om Hobbit-husen. Vi har också gjort en frukostsluss och via den får gästerna en korg med nybryggt kaffe när de vaknat. Det här är ett unikt boende kombinerat med en häftig naturupplevelse.
Ska göra SVT-dokumentär
Kostnaden för bygget beräknas landa på en till två miljoner kronor. Projektet har sponsorer som bidragit med material och färg, och även när det gäller marknadsföring har Henrik Alexandersson fått hjälp.
– SVT kommer att göra en dokumentär om vår älgpark, de har redan börjat filma Sören i hans arbete och det känns jätteroligt. Jag är entreprenör och det gäller att våga chansa, när man får en sådan här möjlighet att nå ut är det en stor trygghet.
På sikt ska boendemöjligheterna i älgparken utökas till fyra, fem stugor. Och tanken är att projektet ska bli en viktig del i gårdens framtid.
– Hela syftet med släktgården är att föra den vidare till nästa generation, så att de ska kunna livnära sig på verksamheten tillsammans med sina familjer. Jag ser det här som en långsiktig investering som ska kunna leva med länge.