Annons

Turistchefen som inte lyckas lämna Jämtland

zoom
"Östersund har extremt vacker natur och en livsstil", säger Destination Östersunds nya vd Anette Tandberg.
KARRIÄR. Östersund som Årets stadskärna. Det är Anette Tandbergs mål på nya jobbet.
Annons

Destination Östersunds nya vd Anette Tandberg har försökt att flytta från Jämtland flera gånger – men kärleken till landskapet är för stark. 

Hur taggad är du på ditt nya jobb?

– Mycket taggad. Jag har bara jobbat en månad och det är väldigt roligt och utmanande. Tidigare var jag regionchef för Företagarna i Jämtland och Härjedalen. Nu kan jag fokusera på en destinations företag och ge förutsättningar för att de ska få fler besökare, öka sin försäljning och sin lönsamhet.

Du är född i Skellefteå och bodde tio år i Stockholm, hur hamnade du i Jämtland?

– Jag åkte som weekendskidturist till Åre. Jag hade aldrig satt min fot där innan, men kände att här ska jag bo. Så i maj 1991 flyttade jag dit.

I maj, då var ju turistsäsongen över …

– Ha, ha, ja alla idiotförklarade mig, men jag var överlycklig och fick jobb på en restaurang. Sen kom fastighetskrisen 1992 och jag var så illa nödd och tvungen att flytta igen. Det blev till Stockholms skärgård där jag bland annat jobbade på ett litet hotell. Men jag återvände efter några år till Åre och 2001 kom jag till Östersund. Så jag har försökt att flytta härifrån, men det går inte.

Åres fjällvärld känner alla till, men vad är speciellt med Östersund?

– Det är en underbar stad: extremt vacker natur och omgivning, ett brett utbud av nöjen och aktiviteter, en livsstil som jag längtade desperat efter när jag bodde i Stockholm. Det finns ett spännande restaurangliv där man satsar på lokalproducerad mat. Jag är överlycklig varje dag att få bo här. Visste du att Östersund finns med Financial Times topp 10-lista över framtidens städer under 100 000 invånare i kategorierna livsstil och infrastruktur?

Östersund har drabbats av att butiker lägger ner i citykärnan. Samtidigt vill ni kandidera till utmärkelsen Årets Stadskärna 2018, hur går det ihop?

– Att butiker försvinner är inget Östersundsfenomen, det är en global utveckling. Men vi ska göra allt för att värna vår stadskärna och tillsammans – kommunen, fastighetsägare, estauratörer, näringsidkare och kommuninvånare – göra den till en attraktiv mötesplats både för turister och oss som redan bor här.

Hur vinner man utmärkelsen?

– Svenska Stadskärnor står bakom priset  och vi ska visa hur vi lyckas utveckla stadskärnan fram till 2018. Att kandidera till priset är ett bra projekt där samverkan är en naturlig del av processen. Men arbetet måste förstås fortsätta även efter 2018, en stad stannar ju aldrig.

Vad händer i  Östersund i år?

– Massor. Storsjöcupen är en av Sveriges största ungdomsturneringar i fotboll och Storsjöyran förstås, som fick pris som Sveriges bästa livearrangemang 2015. Det arrangeras en stor outdoormässa, Östersunds FK har gått upp i allsvenskan och i september kommer representanter hit från 116 städer världen över som deltar i Unescos Creative City Network.

Avslöja nu, tre av dina smultronställen i Östersund.

– O, jag har ju så många att välja på. Men Verkö slott på Verkö ute i Storsjön drivs av en krögare som lyckats skapa en restaurang med skönt häng som jag verkligen gillar. Du tar dig dit med egen båt eller båttaxi och på vintern kan du åka skidor eller skoter över isen dit.

Och de andra två?

– Jag åker inte från stan när det är Storsjöyran. I år vill jag inte missa Van Morrison och Miriam Bryant och i fjol stod jag längst fram när Sting uppträdde. Och tredje smultronstället är en fika på ett av Östersunds många härliga kaféer efter en shoppingrunda.