Annons

Riksdagen bjöd upp: Röstade för att skrota danstillståndet

zoom Förlegat tillstånd bör avskaffas enligt riksdagen.
Förlegat tillstånd bör avskaffas enligt riksdagen.
NYHETER. Under torsdagen röstade Riksdagen för ett avskaffande av danstillståndet. Det efter att 20-tal försök från olika partier under åren försökt att driva frågan.
Annons

En unison riksdag röstade för ett avskaffande av danstillståndet under torsdagen. 

Danstillståndet vara eller icke vara har valsat runt i de flesta partiers motioner, förutom hos Socialdemokraterna, genom åren. Själva tillståndet innebar att en bar- eller restaurangägare behövde ett särskilt tillstånd för dansverksamhet.

I flera fall där spontandans på lokal uppstått utan danstillstånd så har ägaren fått böter och riskerat indraget serveringstillstånd. Tillståndet var också bara ett av många i raden som restaurangägaren måste söka för att bedriva verksamhet.

Chefsjuristen: ”Positivt besked”

När Justitieutskottet härom veckan föreslog att riksdagen uppmanade regeringen till handling så välkomnades det av Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

– Det är oerhört positivt att ett enigt Justitieutskottet föreslår att kravet på danstillstånd ska avskaffas. Det har inneburit bland annat krav på att man ska ansöka om tillstånd i samband med att ordna dans, vilket tar tid och är förenat med ansökningsavgifter. Vi har dessutom sett fall när polisen dokumenterar människor som dansar och trivs i en restaurangmiljö. Det vill säg att man har spanat på faktumet att folk dansar som om det handlade om allvarlig brottslighet. Det är ett otidsenligt tillståndskrav som vi under flera år arbetat för att det ska avskaffas, sa han då till Besöksliv. 

När Besöksliv når Stefan Lundin under fredagen så understryker han att än finns en långsträcka kvar innan dansen är helt fri. Avskaffandet kan ta upp emot ett år eller längre. 

– Avskaffandet av danstillståndet är en av de förenklingsfrågor som Visita har drivit i många år, så vi välkomnar självklart riksdagens beslut. Kravet på danstillstånd finns ju fortfarande kvar och har inte försvunnit genom detta beslut i riksdagen, men det som nu måste hända är att regeringen ser över frågan och återkommer till riksdagen med ett förslag till lagändring där kravet avskaffas. Vi hoppas att den processen ska gå snabbt, säger Stefan Lundin.

 

Texten uppdaterades 13.55 fredag 15 april