Annons

”Vi skriker efter kockar”

zoom Krögarparet Katja och Patrick Palmdahl letar kockar på egen hand.
Krögarparet Katja och Patrick Palmdahl letar kockar på egen hand.
NYHETER. Mer än hälften av svenska hotell- och restaurangföretagare har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens – och få är nöjda med hjälpen från Arbetsförmedlingen.
Annons

– Vi skriker efter kockar och kallskänkor och får alltid hitta dem på egen hand, säger Göteborgskrögaren Katja Palmdahl.

Det är färska siffror från Svenskt Näringslivs årliga rekryteringsenkät bland 6 000 företagare som visar svårigheten att hitta rätt personal med rätt kompetens. I snitt säger 67 procent av de tillfrågade företagen att de har problem med rekrytering.

Inom besöksnäringen bland Visitas medlemmar ligger snittet på 56 procent. Samtidigt är hotell- och restaurangnäringen den bransch som rekryterar oftast. 79 procent av företagen har rekryterat folk det senaste halvåret, en uppgång med 10 procentenheter jämfört med året innan.

Den yrkeskategori som är överlägset svårast för hotell och restauranger att rekrytera är, inte oväntat, kockar. I Stockholm har kockbristen bland annat lett till att stjärnkocken Melker Andersson startat en egen kockskola. Men rekryteringsproblemet är lika akut i exempelvis Göteborg.

Glad när det lyckas

– Vi letar med ljus och lykta efter kunniga och erfarna kockar och kallskänkor. Varje gång jag lyckas med en rekrytering blir jag otroligt lycklig, för det är så svårt, säger krögare Katja Palmdahl som tillsammans med maken Patrik driver restaurangen Lilla Spinneriet.

Krögarparet står just inför en expansionsfas och öppnar en restaurang i Botaniska trädgården i maj, samt ett kök i Mölnlycke som ska leverera lokalproducerad flygplansmat till flygbolaget Bra (sammanslagning av Malmö Aviation och Sverigeflyg).

– Vi har haft tur och skicklighet och lyckats hitta folk. Men vi söker aldrig genom Arbetsförmedlingen. Det är ingen idé, jag försökte en gång men det var så krångligt att jag gav upp det. Vi letar personal genom Facebook, kocknätverk och andra kontakter.

Hittar andra vägar

Katja Paldahls uppfattning om Arbetsförmedlingen går i linje med svaren i rekryteringsenkäten. Mindre än hälften av landets företagare, 45 procent, använder sig av Arbetsförmedlingen vid rekrytering. Det är den lägsta siffran någonsin. Endast 9 procent tycker att det fungerar mycket bra att använda Arbetsförmedlingen vid rekrytering, 39 procent tycker att det fungerar ganska bra. Resten – mer än hälften – tycker att det fungerar ganska, eller mycket, dåligt.

Enligt Katja Palmdahl är en annan svårighet att nyutexaminerade kockar och kallskänkor som kommer direkt från skolbänken ofta har svårt att anpassa till verkligheten i ett restaurangkök.

– Skolorna lyckas inte förmedla rätt förståelse för restaurangjobb. De tror att det är som i Kändiskocken. Någon skola hade till och med medieträning på schemat. Det vore bättre om de lärde ut hur man städar. Men det finns undantag. Dackeskolan i Mjölby verkar göra ett toppenjobb, jag har anställt två elever därifrån, säger hon.

Kluster förenklar

Rekryteringsbristen är vardagsmat även för Varberg Stadshotell & Asia Spa när det gäller att hitta kockar, kallskänkor och kvalificerad serveringspersonal. Lättare är det att hitta receptionister, städpersonal, spaterapeuter och massörer.

– Eftersom vi är ett spakluster i Varberg med flera spaanläggningar är det relativt lätt att rekrytera inom det området. Men jag vet branschkolleger i andra delar av Sverige som har jätteproblem, säger hotelldirektör Bo Samuelsson.