Thomasgymnasiet i Strängnäs gör nu ett nytt försök med sitt restaurangprogram efter ett års uppehåll. Pausen berodde på att programmet hade för få sökande, och skälen till det har man nu gått till botten med, enligt Anna Zachrisson som är rektor.
– Nu vet vi vad som behövs för att sticka ut. Eftersom det saknas kompetens i branschen ska vi jobba branschnära och plocka fram hantverket. Och här har vi fått draghjälp av Länsstyrelsens matstrategi.
Restaurangprogrammet Culinary Craft är en del av den strategi som Länsstyrelsen tillsammans med flera aktörer i Strängnäs tagit fram för att matcha näringens rekryteringsbehov. Programmet är utformat så att eleverna jobbar nära branschen och krogprofiler som Fredrik Eriksson deltar aktivt i utbildningen. Delar av undervisningen kommer också att ske på arbetsplatser.
– Jag ser programmet som ett helhetskoncept snarare än som en traditionell utbildning. Vår största styrka är de namnkunniga branschpersoner som utvecklar utbildningen och föreslår nya kurser. Viktig är också vår starka koppling till Grythyttan, säger Anna Zachrisson.
48 elever per år
Programmet ger grundläggande behörighet till högskola/universitet och eleverna kan söka direkt till exempelvis Måltidsakademin i Grythyttan.
Utbildningen startar höstterminen 2016 och varje årskull kommer att ha 48 elever. Det innebär totalt 150 elever när programmet är fullt utbyggt. För att fylla platserna jobbar man aktivt med att kontakta potentiella elever.
– Vi finns ute på skolorna och vi har haft ett öppet hus. Snart kommer vi att ha ett till. Vi planerar också att ordna en bussresa till skolan för intresserade elever, säger Anna Zachrisson.