– Allt jag gjort fram tills nu i min karriär har varit för att nå det här målet där jag är idag, säger en glädjestrålande men samlad Sebastian Gibrand strax efter att han korats som den svenske Bocuse d’Or-kandidaten under torsdagen.
Hur kändes det när du fick höra ditt namn?
– Det kändes helt fantastiskt.
Bocuse är ju världens mest prestigefyllda och tuffaste matlagningstävling. Har du nerverna som krävs?
– Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling. Jag är mer orolig på träningarna. Det är klart att det här kommer innebära en otrolig press. Men man växer med press också.
När väcktes drömmen om att representera Sverige i Bocuse d’Or?
– Jag var skitdålig på fotboll. Så jag började laga mat istället vid 14, 15-årsåldern och redan då bestämde jag att jag skulle bli bäst. När jag berättade det för mina föräldrar sa de bara ”glöm det”. Men när jag sa att jag skulle bli bland de fem bästa i landet inom fem år då köpte de det.
Det var i god konkurrens med tunga kocknamn som Jonas Dahlbom, Pi Le och tidigare Årets Kock-vinnare som han vann.
– Det här var i särklass den bästa uttagning vi haft. Urvalet av ansökningar har aldrig någonsin hållit så bra kvalité, säger svenske Bocuse d’Or-presidenten Henrik Norström.
Resan börjar nu
Nu börjar nedräkningen mot Bocuse d’Or Europa i Turin 11-12 juni nästa år.
– Det här är bara ett delmål. Från sekunden då de läste upp mitt namn på scenen så ställde jag och mitt team in oss på den här resan som börjar nu.
Sebastian Gibrand är en oerhört tävlingsmeriterad kock. Han varit lagkapten i Kocklandslaget, medlem i Juniorlandslaget och tävlat i Årets Kock. Men nästa tävling blir inte Bocuse d’Or. Om bara några veckor så coachar han sin commis, Gustav Leonhardt, som tävlar i World Skills i Abu Dabi. De två träffades för fyra år sedan och redan då bestämde de att gemensamt jobba mot att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Gustav var då bara 17 år gammal.
– Han och jag är stöpta i samma form. Vi pushar varandra och jag lär mig massor av honom. Det är det som är så bra med att jag får hänga med på de här ungdomstävlingarna. Man kan snappa upp massor från de yngre, det är ju dom som står och praktiserar på alla de vassaste krogarna.
Fler kvinnliga tävlande
I teamet runt Sebastian Gibrand ingår även bäste vännen Fredrik Ander som coach.
– En oerhört strukturerad kock och ett bra bollplank.
Isabelle Hannula Cederblad är assisterande kock.
– Det var viktigt för mig att få in henne. Inte för att hon är tjej utanför att hon är fantasiskt duktig yrkesperson. Men jag vill lyfta henne så att hon kan tävla i den här tävlingen sen. För den här tävlingen behöver fler kvinnor.
Här har även svenska Bocuse d’Or-ledningen tagit sig själva i kragen för att få fler kvinnliga tävlande. Då juryn nästan bara består av tidigare vinnare, alla män, så har man bjudit in Ulrica Brydling som inspiratör.
– Vårt mål är att tävlingen inom tio år ska ha fifty-fifty kvinnor och män som tävlar, säger Henrik Norström.