Annons

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

zoom Regeringen föreslår att ge högskoletillhörighet till eleverna som väljer yrkesinriktade gymnasieprogram.
Regeringen föreslår att ge högskoletillhörighet till eleverna som väljer yrkesinriktade gymnasieprogram.
NYHETER. Regeringen föreslår att yrkesprogrammen på gymnasiet görs om för att ge eleverna behörighet till högskolor och universitet. Ett välkommet besked, enligt Visita. 
Annons

För få elever söker i dag till yrkesprogrammen på gymnasiet, vilket hotar kompetensförsörjningen inom bland annat hotell- och restaurangbranschen. Med ett nytt förslag vill regeringen åter stärka yrkeslinjernas attraktionskraft. 

– Nu vill vi att yrkesprogrammen på gymnasiet ska bli högskoleförberedande. Och vi vill att de ska bli det utan att man tummar på yrkesämnena. Man ska alltså kunna gå ett yrkesprogram och både bli en välutbildad person för arbetsmarknaden och också kunna läsa vidare på universitetet, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) till Sveriges Radio. 

Ger möjlighet för högskolebehörighet

Regeringen föreslår att cirka två timmar extra i veckan läggs in i schemat, med ämnena matematik, svenska och engelska. 

– Att erbjuda yrkeselever högskolebehörighet utan att göra avkall på yrkesämnena och anställningsbarhet är väldigt positivt. Det är även bra att undervisningstiden utökas och att det finns möjlighet för de som önskar att välja bort högskolebehörighet, säger Peter Thomelius, Utbildnings- & HR-chef på Visita.

Regeringens förslag, som ligger i linje med Visitas remissvar, ska enligt planerna läggas fram för riksdagen i vår. Tanken är att förändringen ska gälla från höstterminen 2019.

– Detta leder både till ett efterfrågat yrke, som i det närmaste garanterar jobb, och säkrar samtidigt möjligheterna till vidare studier på yrkeshögskola och universitet utan att behöva passera Komvux, säger Peter Thomelius