Annons

Taket klart på Riksgränsens nya lyxhotell

zoom Investeringen i Niehku Mountain Villa är på 62 miljoner kronor. Målet är att utländska besökare ska få upp ögonen för Riksgränsen.
Investeringen i Niehku Mountain Villa är på 62 miljoner kronor. Målet är att utländska besökare ska få upp ögonen för Riksgränsen.
NYHETER. I dag har det varit taklagsfest för Riksgränsens nya lyxhotell Niehku Mountain Villa. 62 miljoner har investerats i projektet som ska locka internationella besökare: ”Hotellet ska bli ett lika starkt dragplåster som ishotellet”.
Annons

– Idag firar vi att taken är på plats och att byggnaden börjar bli tät. Vi vill uppmuntra våra fantastiska byggare, arkitekten Krook och Tjäder och finansiärer som varit med på resan, säger Erik Staxäng och tillägger:

– Det är jätteroligt att se hur långt bygget kommit sedan det inleddes 2012,

Beskriv vad ni bygger?

– Ett hotell där gästerna får en upplevelse direkt när de kommer hit. Det första man ser är en storslagen lokstallsruin från tidigt 1900-tal som vi bygger hotellet i. Vi vill visa den industriepok som har skapat orten.

Hotellet ligger på fjället med storslagen utsikt över bergskammarna både på svenska och norska sidan, och med en fantastisk vy över Torneträsk, förklarar Erik Staxäng.

Vad sticker ut när det gäller rummen?

– Det kommer att vara 14 rum med totalt 30 bäddar, så det är ett litet hotell. Inredningen är fortfarande på skisstadiet, men det diskuteras lokala material som sten och läder som skapar en känsla av vildmark.

Ska även maten bygga på lokala råvaror?

– Ja, det blir rätter med mycket vilt och bär. Och det kommer att vara rejäla portioner, gäster som varit ute i vildmarken hela dagen måste kunna äta sig mätta.

Ska ni erbjuda friluftsaktiviteter?

– Det blir äventyr i form av guidade skidturer på vintern. Kanske även helikopterturer då vi riktar oss till en välbärgad internationell målgrupp; skandinaver, européer och ryssar. Under sommarsäsongen kör vi vandring, cykling och jakt.

Projektet har en budget på 62 miljoner kronor som kommer från privata finansiärer, Handelsbanken, Almi, Norrlandsfonden och Tillväxtverket. Summan ska täcka hotellet, ett vandrarhem och en tillhörande byggnad med tio bäddar.

Vilka har varit de största utmaningarna med bygget?

– Vi har haft många, men allt har löst sig efter hand. Det vi oroar oss mest för är vädret som alltid är en utmaning i Riksgränsen.

Bakgrunden till initiativet med det nya hotellet är, förklarar Erik Staxäng, att det krävs någonting som höjer statusen på Riksgränsen som destination för att sätta den på kartan.

– Riksgränsen har ett fantastiskt varumärke men det har saknats ett boende som vänder sig mot en internationell publik. Målet är att hotellet ska bli ett lika starkt dragplåster som ishotellet.