I år kommer var femte svensk att äta julbord på restaurang i ett privat sammanhang. Samtidigt kommer nästan var tredje svensk bli bjuden på julbord av sin arbetsgivare, enligt en ny Novusundersökning som har gjorts på uppdrag av Visita.
Att vi håller hårt på traditionerna vid jul är kanske ingen nyhet, mer anmärkningsvärt är att det är de yngre som värderar den högst. Svaren i samtliga åldersgrupper visar att fyra av fem anser att julmaten är viktig eller mycket viktig. För 18-29-åringarn är julbordet i högre grad mycket viktig – hälften i den åldersgruppen svarar att julmaten är mycket viktigt.
Det ska vara traditionellt
De yngre är också mer intresserade av att äta vegetariskt julbord. Men de flesta – nära fyra av fem – föredrar traditionellt svenskt julbord. Endast fem procent vill ha alternativt julbord. Hälften tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att maten är ekologiskt producerad.
Undersökningen visar också att drygt varannan brukar beställa in alkohol när de äter julbord på restaurang. Män beställer alkohol i högre grad än kvinnor.