Siffrorna kommer från en ny rapport från Visita: Restaurangkonsumtionen i Sverige – ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa.
Björn Arnek, chef för branschekonomi på Visita, vad beror vårt ökade uteätande på?
– En stor del av den ökade restaurangkonsumtionen kan förklaras med prisökningar. Andra viktiga orsaker är en ökad befolkning, ökad köpkraft, att den utländska turismen har ökat kraftigt och att utbudet har blivit större, framför allt i storstäderna. En annan viktig orsak på senare år är den sänkta restaurangmomsen.
Hur ser det ut i de andra nordiska länderna?
– Det är intressant att se hur otroligt lika de nordiska länderna är om man tittar på hur mycket pengar invånarna i de olika länderna lägger på restaurangbesök.
– Andelarna varierar från 5,3 procent i Norge till 5,9 procent i Finland. Det har skett en mycket tydlig sammanlöpning sedan 1980. Det är lite lustigt att det är så lika med tanke på att det finns ganska tydliga olikheter i exempelvis turismen.
Hur ligger vi till jämfört med övriga Europa?
– Sverige ligger ganska precis i mitten både vad gäller restaurangkonsumtionens andel av total konsumtion och av den totala livsmedelskonsumtionen. Högre andelar finns framför allt i stora turistländer som Grekland och Spanien, säger Björn Arnek.