Annons

Internationellt sug efter samepark i Funäsdalen

zoom 12 miljoner kronor har investerats i Funäsdalens samiska temapark Lopme Laante.
12 miljoner kronor har investerats i Funäsdalens samiska temapark Lopme Laante.
NYHETER. Rökt renkött, sameslöjd och lassokastning, det ska locka europeiska turister till Funäsdalen. I sommar öppnar en samisk temapark på toppen av berget och förväntningarna är höga: ”Vi hoppas på tusentals fler gästnätter första året”, säger Lopme Laantes projektledare.
Annons

Julen 2014 invigdes Funäsdalens gondolbana, och när den samiska temaparken invigs i sommar, högst upp på berget får banan en ny slutstation.

Projektet med den nya sameparken omfattas bland annat av en stor träkåta med öppen eld, och ett lekhus för barn.

– Tanken är att det ska kännas som en resa genom den samiska kulturen, säger Kjerstin Walkepää, projektledare för Lopme Laante.

Träkåtan ska rymma sextio personer och här ska man, förutom en butik där traditionell sameslöjd säljs, även erbjuda mat där gästerna kan äta en traditionell samisk lunch gjord på renkött och fisk tillagat över den öppna elden.

Stort fokus ska läggas på aktiviteter, bland annat i form av turer på temat samer förr och nu, och gästerna kan prova på lassokastning.

Bakom projektet ligger samebyarna Handölsdalen och Mittådalen, Skistar Vemdalen samt Funäsdalen Berg & Hotell. Kostnaden väntas landa på cirka tolv miljoner kronor, av vilka EU går in med 6 miljoner.

Även Tillväxtverket, Region Jämtland, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun och sametinget är medfinansiärer.

 Vad kan temaparken tillföra regionen, tror du?

– Vi ser att det finns ett sug internationellt, jag har haft flera påringningar om detta från tyskar och holländare. Vi är övertygade om att det här kommer leda till fler gästnätter, fler butikskunder och restauranggäster. Varje ny besökare genererar pengar och vi hoppas att flera tusen personer kommer första året, säger Kjerstin Walkepää.

 Hon hoppas också att parken kan öka och sprida kunskapen om samekulturen.

 Det finns en stor okunskap om Sveriges urbefolkning. Exempelvis tror de flesta att alla samer är renägare. Därför är det viktigt att vi samer själva sprider rätt information om hur vi lever och verkar i dag.

I måndags tog filmen Sameblod hem fyra Guldbaggar, vad betyder den för att öka intresset för samisk kultur?

– Många säger att de inte trodde att historien såg ut så här för samer i Sverige. Det filmen visar är en del av den nertystade historien, därför är den viktig.

Ted Wengler är vd för Funäsdalen Berg & Hotell, som är med och finansierar projektet. Han ser det som ett lyft för både hotellet och bygdens besöksnäring.

– Parken får stor betydelse för hela Funäsdalen som destination. Sedan ser vi ju fram emot nya gäster hos oss, som även åker gondol, vandrar och cyklar på vårt fina berg.