Sex unga kockar tävlade i finalen av Årets unga kock, som arrangerades på Stockholms hotell- och restaurangskola på måndagskvällen. Finalisterna lagade varsin trerättersmeny utifrån en hemlig råvarukorg som innehöll hel anka, röding, jordärtskocka, brysselkål, valfri ört, ananas, apelsin, syrad grädde och mörk choklad.
Henric Herbertssons meny tog honom vidare till världsfinalen som avgörs i Taiwan i september.
– Det känns jäkligt bra, det finns inga ord. Jag hade en oerhört bra känsla i magen under hela tävlingen. Vinsten betyder mycket, jag vill fortsätta tävla och det här boostar mig så att jag kan ta ytterligare ett steg – målet är att tävla i Årets kock och sedan komma med i Svenska kocklandslaget, sa Henric efter vinsten.
Hur kommer det sig att du vann Årets unga kock?
– Jag fyller 27 år och är en av de tävlande som har jobbat längst, så jag vann nog på erfarenhet.
Hur använde du den hemliga råvarukorgen?
– Röding och anka är mina favoritråvaror och jag har jobbat mycket med dem. Jag gjorde en förrätt på dillbakad röding och sedan anka med jordärtskocka och brysselkål och till sist apelsin- och chokladdessert med en massa nötter.
Vad var största utmaningen?
– Det var att behålla lugnet och att tänka igenom varje steg.
Hur ska du ladda inför världsfinalen i Taiwan?
– Det blir hårdträning hemma på restaurangen. Jag kommer att köra upplagningar varje månad fram till tävlingen, mina kollegor ska hjälpa mig genom att förbereda hemliga råvarukorgar.
Vad har du för karriärmål?
– Jag vill vinna Årets kock, komma med i kocklandslaget och längre fram öppna en egen krog.