Annons

”Jämställdhetsproblemen måste diskuteras på allvar”

zoom För att lyfta fram problemen med jämställdhet har Alisa Stevanovic bjudit in kvinnor från hotell- och restaurangbranschen till en nätverksträff. Foto: Emma Roxström
För att lyfta fram problemen med jämställdhet har Alisa Stevanovic bjudit in kvinnor från hotell- och restaurangbranschen till en nätverksträff. Foto: Emma Roxström
NYHETER. Liksom i övriga branscher finns det jämställdhetsproblem i restaurangbranschen – och den internationella kvinnodagen är ett utmärkt tillfälle att lyfta dem till ytan. Det menar 20-åriga entreprenören Alisa Stevanovic i Västerås, som har bjudit in till en nätverksträff för branschen den 8 mars.
Annons

Allt började med ett övningsföretag under gymnasiet. Via Ung företagsamhet, där ungdomar får chansen att driva så kallade UF-företag, lyckades Alisa Stevanovic ringa in ett vardagsproblem; att enkelt se vad restauranger erbjuder till lunch. Alisa och hennes kompisar skapade en webbsida som visade just detta.

– Det gick riktigt bra. Vi insåg att det fanns företag som var villiga att betala för att visa sin lunch online. Sedan gick vi till final i Årets UF-företag, vilket också var ett bra ”proof of concept”.

Företagandet gav mersmak och 2016 startade Alisa Stevanovic eget aktiebolag och lanserade uppföljaren Findie.se.

– Det är ett verktyg som gör det lättare för kunderna att hitta restauranger och kaféer. För restaurangerna är det också en möjlighet att få tillgång till data som visar hur verksamheten mår. Man kan till exempel se hur lojala kunderna är, hur länge de stannar eller hur konkurrenterna på samma gata presterar.

­– Restaurangbranschen är väldigt odigitaliserad, så det finns en oändlig nytta med detta.

Enligt Alisa är idén att anpassa företagets erbjudanden efter restaurangbranschens behov. I dag erbjuder Findie även hemsidesunderhåll och hjälp med sociala medier.

– Vi arbetar strategiskt med sociala medier och skapar content utifrån vilka mål restaurangerna har.

Än så länge finns Findie i Västerås men planen är att expandera, först till närliggande städer och sedan till huvudstaden.

– Det har gått väldigt bra, konstaterar Alisa. Jag har inte tagit in något externt kapital utan växer med organiska intäkter.

Medan Alisa Stevanovic har utvecklat sina kontakter i restaurangbranschen har hon också insett vilka problem det finns när det gäller jämställdheten.

– När vi har varit ute på restaurangerna har vi varit med om en del milda saker, exempelvis kommentarer från manliga kunder. Det säger en del om vad de som jobbar i branschen får vara med om.

För att lyfta fram problemen har Alisa bjudit in kvinnor från hotell- och restaurangbranschen till en nätverksträff i Västerås den 8 mars.

– Jag har fått väldigt positiva reaktioner. Det är många som säger att det är på tiden.

Under dagen kommer ett 20-tal deltagare från både små och stora arbetsgivare i Västerås, bland annat Elite stadshotell, Öhrmans konditori, Pråmen och Kajplats 9.

– Tanken är att vi ska nätverka, diskutera de här problemen på allvar och hur man kan handskas med olika situationer, för att därmed stärka varandra.