Beslutet som fattats av Göteborgs kommunfullmäktige gäller med omedelbar verkan. De restauranger som idag måste stänga klockan tre på lördagsmorgonen får möjlighet att ha öppet till klockan fem. Först måste de söka tillstånd till förlängda öppettider.
– Men jag har svårt att tänka mig att de inte skulle få tillstånd, säger Helene Odenjung.
Själv hade hon velat gå ännu längre och tillåta krogar med serveringstillstånd att ha öppet till klockan fem alla dagar i veckan.
– Det var ett ännu liberalare förslag. Men jag förstod att jag inte skulle få de andra med mig på det, säger hon.
Krogarnas öppettider har diskuterats bland Göteborgs politiker under flera år. 2012 beslutade politikerna att begränsa restaurangernas öppettider, ett beslut som väckte missnöje bland krögarna.
Syftet var att motverka fylla och bråk på nätterna och värna folkhälsan. Men meningarna var delade mellan politikerna och beslutet blev en kompromiss. På söndagsmorgnar tilläts krogarna ha öppet till fem medan de tvingades bomma igen klockan tre på lördagen.
– Det var ett märkligt beslut, säger Helen Odenjung.
I fjol lämnade hon in en motion med förslaget att riva upp det tidigare beslutet, bland annat med hänvisning till att folk sökte sig till svartklubbar när krogarna tvingades stänga.
– För mig handlar det om en frihetsfråga. Vem ska bestämma när festen är slut, säger Helene Odenjung.
Socialdemokraterna som tidigare sagt nej till längre öppettider ändrade sig i frågan, vilket gjorde det möjligt att ändra reglerna.
Reglerna i Göteborg är nu i linje med dem som gäller i Stockholm, enligt Helene Odenjung.
– Där har ett 20-tal krogar öppet till fem.
I Göteborg är det ett femtontal krogar som idag har sena öppettider natten till söndagen.
Magnus Albrektsson som driver Park Lane på Avenyn är en av de krögare som välkomnar de nya reglerna, enligt Göteborgs-Posten.
– Jag har själv barn som börjar komma upp i den åldern att de vill gå ut och roa sig i Göteborg. Då är det bra att det finns seriösa alternativ som har utbildning i att servera alkohol, har förordnade ordningsvakter, nödutgångar och ett samarbete med polis och räddningstjänst, säger han.