Annons

Tuffare för fjällnäringen att hitta personal

zoom Svenska skidorter behöver mer personal än någonsin.  Foto: Slao
Svenska skidorter behöver mer personal än någonsin. Foto: Slao
NYHETER. Svenska fjällen skriker efter säsongspersonal. Redan i fjol hade vissa anläggningar svårt att hitta folk, i år riskerar det att bli ännu svårare att fylla alla platser. ”Det gäller att lyfta fram fördelarna med säsongsarbete”, säger Arbetsförmedlingens Catharina Utanskog.
Annons

Exceptionellt goda snöförhållanden gjorde att svenska skidanläggningar visade rekordresultat förra säsongen. Totalt såldes skipass för 1,7 miljarder kronor, en ökning med 16 procent jämfört med föregående vinter.

Samtidigt håller många anläggningar och orter på att bygga ut och satsar på tillväxt med fler hotell, restauranger och butiker som etableras i snabb takt. Detta sammantaget betyder att behovet av personal är större än någonsin inför kommande säsong.

– Självklart betyder det att det kommer att behövas mer personal, säger Catharina Utanskog, branschstrateg för besöksnäringen på Arbetsförmedlingen.

Totalt 1500 jobb

Tillsammans med företagen kickar Arbetsförmedlingen i nästa vecka igång tre fjällmässor där man erbjuder totalt 1500 lediga säsongsjobb. Förutom Åre och Stockholm blir det i Göteborg, som är nytt för i år.

 – Tidigare hat vi varit i Mora, men arbetslösheten är så låg nu att vi behöver ett större underlag för att hitta arbetslösa sökande.

Låg arbetslöshet problem för säsongsnäringen

Den alltjämt låga arbetslösheten, inte minst bland ungdomar, gör att det kan bli svårare än tidigare att fylla alla platser hos fjällföretagen.

– Sverige överlag går bra, och många näringar och branscher har kompetensbrist, inte minst besöksnäringen. Det är många som konkurrerar om de som finns tillgängliga, vilket betyder även ungdomar, idag har de god möjlighet att få en fast anställning, vilket de kanske prioriterar.

Så hur gör ni för att locka dem till fjällen?

– I möten inför mässorna där vi träffar arbetslösa ungdomar försöker vi lyfta fram styrkorna med att säsongsjobba; erfarenheten du får, nätverket du kan bygga och möjligheten att utvecklas som person. Vi har också sett att det är lättare än på vanliga arbetsplatser att avancera och få större ansvar under säsongsarbete. Det har sina otroliga fördelar.

Kommer det vara svårare för fjällnäringen att locka personal än tidigare år?

– Våra prognoser säger att det är ungefär som i fjol, men det kan bli tuffare då fler ungdomar har fått anställning sedan dess.