Annons

Göteborgskrogar gör egen sak för att minska droger

zoom I Dansa utan droger samarbetar tillståndsenheten i Göteborg<br />
 med ett 20-tal krogar, pubar och klubbar. Foto: Colourbox
I Dansa utan droger samarbetar tillståndsenheten i Göteborg
med ett 20-tal krogar, pubar och klubbar.
Foto: Colourbox
NYHETER. Drogmissbruket på krogarna i Göteborg har ökat kraftigt, enligt krogägare och personal. Via den nya kampanjen Dansa utan droger vill tillståndsenheten tillsammans med krögare bryta trenden – genom att visa på glädjen i de drogfria alternativen.
Annons
 Krogpersonal och andra jag har pratat med upplever alla att droganvändandet har ökat extremt mycket under de senaste åren. En del möter flertalet narkotikapåverkade gäster varje dag på sina arbetsplatser, vilket är väldigt oroande, säger Jenny Havner på tillståndsenheten Göteborgs Stad.
I kampanjen Dansa utan droger samarbetar tillståndsenheten i Göteborg med ett 20-tal krogar, pubar och klubbar, främst längs den populära kroggatan Avenyn, för att skapa opinion och medvetenhet kring ämnet. 

– Vi vill ta upp problemet till ytan och bidra till diskussion, säger Jenny Havner.   

I fredags drog kampanjen igång; krogpersonal bar specialdesignade tröjor, det sattes upp affischer och det lades ut videor under kampanjens hashtag i sociala medier.    
– Engagemanget var väldigt stort och fler krogar än de som initialt var med i projektet hakade på. Det var en väldigt lyckad premiär och förhoppningsvis kommer det att fortsätta på samma bana, säger Jenny Havner.   
 
Genom att skapa ett viralt engagemang på sociala medier hoppas projektansvariga att kampanjen ska kunna nå stor spridning, både bland krögare och privatpersoner. Korta dansvideos läggs upp, i vilka folk uppmanas till att själva hänga på och också lägga ut filmer där de dansar och har roligt. Att visa att det går att leva ut sin personlighet utan knark i kroppen är målet. 
 
– Det här är ett modernt sätt att sprida information på, till just den här målgruppen också. Man når ut med budskapet på ett glatt och lättsamt sätt, säger Hanna Wallén, före detta driftansvarig på nattklubben Excet i Göteborg. 

 Hon var själv med under utvecklingsfasen av projektet och tycker att det är viktigt att ta tag i problemet: 

 – Det säger sig självt att det inte finns någon som vill ha narkotikapåverkade personer på sin arbetsplats. Krogar säljer visserligen alkohol, men där finns det också en gräns där personal personligen har ett ansvar att inte servera överförfriskade gäster. Man vill att det ska vara en glad och härlig stämning, helt enkelt. När det kommer in droger i bilden så uppstår ofta obehagliga situationer, och det måste få ett slut.