Den 4 oktober har blivit något av ett heligt datum för många svenskar. År 1999 instiftades kanelbullens alldeles egna dag, och sedan dess vallfärdar folk till bagerier, caféer och konditorier för att få njuta av det klassiska bakverket.
– Alla försöker ta sig till sitt lokala bageri, alla väldigt angelägna om att få tag på bullar innan de säljer slut. Det blir så klart något av en hysteri, men det är roligt. Det har ju blivit en så klassisk dag för många, en riktig högtid, säger Taif Albela, ägare av konditori och bageri Ritorno i Stockholm.
Det är många som längtar efter goda, ljuvligt doftande och nybakade kanelbullar. På Ritorno har förberedelserna inför dagen varit a och o för att kunna möta kundernas krav och servera färskt bröd hela dagen:
– Vi började med förberedelserna redan för över en vecka sedan, det är ett måste för att det ska fungera. Vi har preparerat med extra vetedegar och extra fyllningar. Det blir alltid lite problem med kyl- och frysplatser, men vi har gjort så gott vi kunnat för att ha möjlighet att leverera på topp.
Hur kommer dagen att se ut för er?
– Vi kommer baka hela dagen. En normal dag sätter våra bagare igång klockan fyra på morgonen, men idag blev det mycket tidigare än så. Först var vi tvungna att baka av allt annat; matbröd som är förbeställt av företag och så vidare, så att vi helhjärtat kan fokusera på det allra viktigaste: kanelbullarna. Sedan kommer vi fortsätta baka under hela dagen och inte göra vår sista laddning förrän senare framåt kvällen. Först efter det kan vi andas ut.
Hur många bullar kommer ni att sälja?
– Vi hoppas på att sälja runt 2500 bullar. En vanlig, bra dag kanske vi säljer 250 stycken, så det är en väldigt stor skillnad. Vi är ett hantverksbageri och vi kan inte producera kolossala mängder, men vi bakar både för att sälja i vårt konditori på Odengatan och vårt bageri på Dalagatan, så det blir ändå en hel del.
Har ni någon speciell taktik för att klara av dagen?
– Vi är full personalstyrka och alla kommer att köra extra långa pass. Sedan försöker vi jobba i en slags fabrikslina. Det är ganska många moment som man kanske inte tänker på i bakandet av kanelbullar; det ska penslas, läggas på socker, packas och så vidare. Om var och en har varsin bestämd uppgift går det smidigare.
Vad innebär dagen för försäljningssiffrorna?
– Det är klart att vi drar in mer pengar, men det är också en otroligt viktig dag för oss rent marknadsföringsmässigt. Nya kunder kommer hit för att äta bullar och företag tar hit anställda eller kunder för att dagen till ära bjuda på något extra. På så sätt får vi en väldigt stor spridning till nya människor, som förhoppningsvis hittar tillbaka hit eftersom vi bara serverar bakverk av allra högsta kvalitet. Vårt primära fokus under dagen är därför att servera absoluta toppgrejer, som vi alltid gör.
Vad betyder dagen för er som företag?
– Framförallt är det en väldigt kul dag för alla anställda. Man peppar varandra och behöver verkligen samarbeta för att få allt att fungera, teamkänslan byggs snabbt upp och man kommer närmare varandra. Det bidrar till en god stämning bland personalen vilket är väldigt, väldigt viktigt.
Inte nog med att det dagen till ära bakas miljontals kanelbullar i landet, det är också en dag som skapar fler jobb på arbetsmarknaden.
Detta, enligt beräkningar av analysföretaget Oxford Research där man har tittat på vad det kostar att producera en kanelbulle industriellt och hemma, gjort påslag hos caféer, samt transporter för de bullar som säljs ute och konsumeras på arbetsplatser. Slutsatsen, enligt Oxford Research är att Kanelbullens dag skapar 266 jobb och ger effekter på den svenska ekonomin om cirka 377 miljoner kronor.
Läs pressmeddelande om analysen HÄR.