Enligt föreningen Svenskt vin fick de svenska vinodlarna en skörd som var upp till 50 procent större än normalt. På Flädie Vingård utanför Lund blev årets vinskörd 30–40 procent större än ett normalår.
– Det har varit ett väldigt bra år om man tittar på kvantiteten, men kvaliteten kommer att variera en hel del, säger Martin Hansson, ansvarig för vinproduktionen. För vissa gårdar och vinstilar har den varma sommaren inte nödvändigtvis varit positiv.
Den rekordvarma sommaren gjorde inte bara att de svenska vinodlarna kunde skörda onormalt mycket, utan också ovanligt tidigt.
– Vi började skörda den 23 augusti, vilket är extremt tidigt – till och med tidigare än vissa vingårdar i Frankrike. Det visar vilket varmt klimat vi hade i norra Europa i somras.
Vad betyder den rekordstora volymen för er?
– Den största fördelen är att vi får möjlighet att experimentera mer. Vi kan prova nya vinstilar, olika fat och blanda druvor på ett sätt som vi inte har haft möjlighet att göra tidigare.
Och vad innebär det för den svenska vinproduktionen generellt?
– Att tillgången på svenska viner blir betydligt större 2019-20 än tidigare år. Det kan påverka priserna, men det är för tidigt att uttala sig om. Försäljningen av svenska viner går stadigt upp och det som produceras är av god kvalitet.
Till sist, hur skulle ett ja till gårdsförsäljning påverka er?
– Jag tror inte att vi kan föreställa oss konsekvenserna av det. Det skulle vara fantastiskt roligt för både odlare och konsumenter. Det skulle skapas en helt ny industri där människor kan åka runt och uppleva viner på ett helt annat sätt och inte bara prova viner utan också köpa med sig viner utan att behöva gå vägen via Systembolaget. Det är omöjligt att sia om när det sker, men när det blir verklighet blir det riktigt häftigt.