Det var i juni tidigare i år som Tillväxtverket presenterade möjligheten för små företag inom naturturismnäringen att ansöka om mikrostöd, omfattande totalt 10 miljoner kronor. Stödet riktade sig till företag som bland annat ville utveckla en ny tjänst eller produkt som rör ”internationalisering, eller digitalisering, inklusive mässkostnader inför Adventure Travel World Summit 2019”.
Målet med insatsen var att ”öka andelen konkurrenskraftiga företag som arbetar med hållbara naturupplevelser.” Men få företag har visat sig nappa på erbjudandet om stöd, varför man nu ändrar reglerna för företag att kunna ansöka.
– Vi fick kännedom om att det fanns naturturismföretag som ville men inte kunde söka mikrostödet på grund av att deras årliga omsättning var lägre än 500 000 kr/år. Det fanns även företag med en årlig omsättning som var högre än 3 miljoner kronor. För att tillmötesgå dessa behov undersökte vi möjligheten att justera nivåerna för årlig omsättning. På så sätt kan ännu fler företag söka mikrostöd, säger koordinator Cecilia Österlind på Tillväxtverket.
Hur många har sökt hittills?
– Inkomna ansökningar hanteras av de 15 regioner som erbjuder mikrostödet och är därmed arbetsmaterial, det vill säga ingenting som jag har möjlighet att redogöra för,
De nya reglerna, som börjar gälla nu, innebär främst att omsättningskravet ändras från en tidigare lägstanivå på 500 000 till 250 000 kronor, och en tidigare högstanivå från 3 miljoner till 4,5 miljoner kronor.
Vad har ni för förhoppningar med förändringen av regler för att söka mikrostöd?
– Att fler företag ska kunna nyttja mikrostödet för sin affärsutveckling.
Är mikrostöd en långsiktig lösning för att skapa lönsamhet i små naturturismföretag?
– Mikrostöd naturturism är en pilotsatsning riktad till småföretag inom naturturism, något som ej är prövat tidigare, som tidigare ej hade möjlighet att ansöka om till exempel Affärsutvecklingscheckar. Målet för insatsen är att öka andelen internationellt konkurrenskraftiga företag som arbetar med hållbara naturupplevelser över hela landet, säger Cecilia Österlind.
Hon tillägger:
–Vi tycker att det är fantastiskt roligt att kunna ge så små företag denna möjlighet, det är helt unikt. Men ansökningarna måste komma in för att vi ska kunna visa på resultat, ansöka är öppen till och med den 19 april 2019, säger Cecilia Österlind.