Annons

Svensk-norskt samarbete utvecklar värmländsk naturturism

zoom Målet för projektet är bland annat att antalet exportmogna företag ska bli fler. Foto: Visit Värmland
Målet för projektet är bland annat att antalet exportmogna företag ska bli fler. Foto: Visit Värmland
NYHETER. Ett gränsöverskridande samarbete mellan Sverige och Norge ska öka antalet exportmogna turistföretag i Värmland – ”Gagnar hela besöksnäringen”, säger Visit Värmlands Andreas Norum.
Annons

Cykel- och vandringsturismen är på framväxt i såväl Sverige som i Europa, och svenska destinationer vill utveckla leder som främjar turismen.

– I gränsområdet mellan Sverige och Norge finns goda förutsättningar för olika typer av naturturism. Med det här projektet ska vi öka antalet internationella cykel- och vandringsturister, säger Andreas Norum som är projektledare på Visit Värmland.

Visit Värmland har beviljats finansiering till ett nytt Interregprojekt: Gränsregional näringslivsutveckling genom led- och evenemangsbaserad turism, nedan kallad LET, för perioden 2019-2021.

Projektet bygger på ett samarbete mellan Sverige och Norge där målet är att antalet exportmogna företag, – cykeluthyrare, vandringsguider, boendeanläggningar och restauranger,- ska kunna växa i Sverige och internationellt, samt bli fler.

Utöver Visit Värmland alslands Turist AB, Värmlands- och Västra Götalands idrottsförbund på den svenska sidan och Visit Osloregionen. Visit Hedmark AS, Akershus Reiselivsråd, Visit Østfold AS, Syklistenes Landsforening från Norge.

– Vår målgrupp är små och medelstora företag, och vi ska arrangera kurser gällande hur man kan paketera sina produkter för internationella turoperatörer, hur man når marknaden via bokningssajter, samt hur man kan locka vandrare och cyklister via sociala medier.

Inom ramen för projektet förs en dialog med internationella researrangörer för att bättre kunna matcha deras efterfrågan med företagens erbjudanden. Särskilt en målgrupp har speciella krav.

– För att möta cyklisternas specifika behov kommer vi att ta fram en kravspecifikation som vi kallar ”cykelvänligt boende”, allt för att få till en gemensam standard längs en hel cykelled, så att besökarna vet att de kan låsa in sina cyklar och tvätta sina träningskläder.

Projektet ska pågå mellan 2019 och 2021 och har en budget på 17,5 miljoner kronor, vilken finansieras genom EU-programmet Interreg Sverige-Norge och deltagande regioner.

Vilken betydelse kan projektet få för besöksnäringen?

– Stor betydelse, det ska hjälpa hela regionen att utveckla sin naturturism, det här gagnar såväl aktivitetsföretag och markägare som lokala boenden och restauranger.