Annons

Nytt projekt ska minska take away-skräpet

zoom Åsa Stenmarck är avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är en av initiativtagarna till projektet som ska hitta miljövänligare take away-förpackningar.
Åsa Stenmarck är avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är en av initiativtagarna till projektet som ska hitta miljövänligare take away-förpackningar.
NYHETER. Nu startar ett nytt projekt med syfte att hitta mindre miljöbelastande take away-förpackningar. En av initiativtagarna är IVL Svenska Miljöinstitutet – som nu söker restauranger till projektet. 
Annons

Försäljningen av take away-mat ökar – och mängden skräp med den. Nu vill IVL Svenska Miljöinstitutet försöka hitta nya alternativ för att minska användningen av engångsförpackningar. Tillsammans med fastighetsbolaget Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent har IVL startat ett projekt i fastigheten Klara Zenit i Stockholm där Vasakronan har sitt huvudkontor.

Tillsammans med Vasakronans medarbetare och restauranger i eller nära byggnaden ska IVL testa nya typer av take away-lösningar, exempelvis lunchlådor som kan diskas och användas flera gånger och pantsystem för förpackningarna.

– Vi har kontaktat några restauranger som säljer mycket lunchlådor och intresset har varit stort, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet. Jag tror att både restaurangägare och vi som handlar take away-mat vill ha andra lösningar. Det känns som att det finns en stor förändringsvilja.

Hur många restauranger som ska ingå i projektet är ännu inte klart, men Åsa Stenmarck uppmanar restaurangägare som är intresserade av att delta att höra av sig.

– Det är bara positivt om fler restauranger hör av sig, och det behöver inte ligga i närheten av Klara Zenit. Jag kan inte lova att alla kommer med i utvärderingen, men vi kan göra sidoprojekt och alla får ta del av resultaten när de är klara.

Vad krävs av restaurangerna?
– Att de funderar på vad de vill testa, och sedan genomföra det under ett par månader. Det kan handla om allt från att plocka bort sugrör och plastbestick till att testa ett pantsystem och flergångslådor. Får man till ett sådant system behöver plast inte vara så dåligt.

Vad är målet?
– I den bästa av världar hittar vi helt nya affärsmodeller. Men steg två är att göra detta i större skala.

Vasakronan har 176 fastigheter och tusentals hyresgäster runtom i landet. Idén till projektet kom efter att bolaget analyserade sitt avfall och konstaterade att merparten var take away-förpackningar. Med projektet vill Vasakronan öka medvetenheten hos den egna personalen, men också undersöka hur det som hyresvärd kan ställa krav på de hyresgäster som säljer take away att erbjuda mer klimatsmarta lösningar.

Enligt Åsa Stenmarck finns det stor potential i projektet.

– Det ska bli spännande att testa de olika lösningarna och se om man kan utveckla dem till större skala.