Annons

Ny handelsplats kan lyfta Storlien

zoom Tina Arnesson Holmedahls Storlienservice hyr ut stugor<br />
 intill skidbacken och driver Storliens Fjällgård. Foto: Storlienservice
Tina Arnesson Holmedahls Storlienservice hyr ut stugor
intill skidbacken och driver Storliens Fjällgård.
Foto: Storlienservice
NYHETER. En ny gränshandelsplats beskrivs som den största investeringen i Storlien sedan Högfjällshotellet byggdes på 1880-talet. 250 miljoner investeras i handelsplatsen som ska invigas 2020. ”Det är positivt för bygden”, säger Tina Arnesson Holmedahl som driver turistanläggningen Storlienservice.

Annons

Gränshandeln är redan idag en viktig näring in Storlien. Ett dussintal bussar går idag dagligen från den norska sidan till Coops och Eurocash butiker där köpsugna norrmän fyller på förråden med billiga svenska varor.

De två dagligvarukedjorna kommer att bli de största hyresgästerna i det nya köpcentrat, som redan har börjat byggas. Fastighetsägaren svenska handelsfastigheter står bakom investeringen som uppgår till 250 miljoner i första etappen och totalt 400 miljoner med ytterligare planerade utbyggnader.

– Vi har vetat att det finns en betydande potential här i Storlien som vi nu ser förverkligas. Vi ser fram emot att få de nya arbetstillfällen som kommer att skapas här, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Danielsson (C) i ett pressmeddelande.

Tina Arnesson Holmedahls Storlienservice hyr ut stugor intill skidbacken och driver Storliens Fjällgård med 72 bäddar intill vandringsleder och skidspår. Vid Fjällgården finns också butiken Viltboden där jägare och vandrare kan utrusta sig.

­– Det är jättesvårt att säga hur handelsplatsen påverka mig, säger hon.

Gränshandeln lockar andra kategorier besökare än de naturintresserade turister som Storlienservice vänder sig till. Hittills har gränshandeln inte satt några avtryck i besökssiffrorna hos Storlienservice. Men Tina Arnesson Holmedahl är försiktigt positiv.

­– För bygden hoppas jag att det ska generera en infrastruktur som är bättre och att folk flyttar tillbaka.

De dåliga kommunikationerna har gått ut över turismen, konstaterar hon.

­– Våra turister vill kunna åka kommunalt.

Gles buss- och tågtrafik gör det också svårare att rekrytera personal. Ett lyft den här vintern är att privata Snälltåget öppnat en tåglinje från Malmö till Storlien via Stockholm.

Storlien är ett klassiskt besöksmål för vinterturister. Kungafamiljen har en sportstuga här som de skickade en hälsning från till svenska folket senast påsken 2018. Men orten ligger i en avfolkningsbygd och besöksnäringen har haft det tufft på senare år, enligt Tina Arnesson Holmedahl. Det anrika högfjällshotellet är ut till försäljning och kommer inte att drivas av ägarna den här säsongen.