Annons

Hållbarhet i fokus under Skid-VM

zoom Restaurang Arctura ska servera tusen måltider om dagen under Skid-VM<br />
 - samtliga med omtanke om miljö och klimat. Foto: Arctura
Restaurang Arctura ska servera tusen måltider om dagen under Skid-VM
- samtliga med omtanke om miljö och klimat.
Foto: Arctura
NYHETER. När tusen måltider per dag ska serveras av restaurang Arctura under Skid-VM, finns hållbarhetstänket med hela vägen. ”Med lokal mat vill vi inspirera andra och samtidigt göra reklam för Sverige”, säger vd Eva Eriksson.
Annons

Som ett led i hållbarhetprofilen för VM-tävlingarna i Östersund är den lokala maten självklar. Restaurang Arctura, som länge har jobbat med hållbarhet, inte minst genom att servera närodlat och lokalproducerat, spelar en viktig roll i arbetet.

 – Vi har dels VIP-gästerna med de stora sponsorerna och särskilt inbjudna som vi ska servera. Sedan serverar vi all mat till de aktiva och vallarna, samt till funktionärerna, säger Arcturas vd Eva Eriksson.

Totalt rör det sig om tusen måltider per dag. 240 ryms inne i den egna restaurangen, resten ska serveras på olika platser vid olika tidpunkter.

– Logistiken är det tuffa, att få ihop allt. Och vi har hållit på länge att planera-det är mat som ska transporteras, levereras på olika ställen och även lagas på olika ställen.

Hålbarhetstänket är något som löper genom hela VM-arrangemanget, förklarar Eva Eriksson, där Arctura är en del av det. Maten som serveras kommer i största möjliga mån från Jämtland och angränsande län. Köttet, – nöt, lamm och fläsk kommer till exempel från en gård i Vällviken.

Vad betyder det att kunna servera lokala råvaror?

– Alla måste börja tänka så för att vårt klimat ska kunna må bättre, och det känns fantastiskt att kunna göra det under ett internationellt evenemang. Vi jobbar mycket nära VM-organisationen som i sin tur har krav på sig att verka så hållbart som möjligt.

Hon fortsätter:

– Det är också ett sätt att göra lite reklam för våra svenska råvaror för utländska gäster, och visa att vi kan gå ut i våra skogar och plocka fantastiska råvaror. Att lyfta det lokala hoppas vi kan inspirera andra länder att tänka mer hållbart och närproducerat.

Ni är sedan länge i full gång med arbetet. Hur har ni löst personalfrågan?

– Vi håller fortfarande på att lösa den. Det är tio dagar intensivt arbete under tävlingarna, men också både för- och efterarbete, så många vänner och gamla anställda som tycker att detta är kul har fått rycka in.

 Finns det några orosmoment?

– Det är klart att man är lite orolig. Men har man jobbat i branschen länge så är man van vid flexibla lösningar, det löser sig alltid.

Vad hoppas du på?

– Att det ska bli en fantastisk folkfest som hela Skidsverige pratar om under lång tid framöver, och att vi kan visa upp ett Östersund med strålande väder och mycket glädje, säger Eva Eriksson.