Världens mest prestigefyllda matlagningstävling brukar den kallas, Bocuse d’Or. I juni tog den svenske kandidaten Sebastian Gibrand silver i den europeiska varianten. Nu är det dags att göra upp mot 23 andra nationer från hela världen.
Andraplatsen från EM i Turin har gjort honom till en av de favorittippade kandidaterna. Men det här är ingenting som pressar Gibrand, han har genomgående visat ett oerhört lugn.
– Jag känner mig nästan ännu lugnare nu när vi kommer till spetsen av det hela, själva tävlingsmomentet. Jag är ju en adrenalinjunkie då det är nu jag mår som bäst. Det är jobbigare att vara i processen när man ska hitta själva konceptet med maten, det visuella, och det är ett evigt smakande och provande hela tiden. Nu sitter allt det där, säger Sebastian Gibrand.
Runtomkring sig har han ett starkt team där kocken Emma Shields har haft en nyckelroll, liksom Nilas Corneliussen. Gustav Leonhardt, commis, har under fem års tid arbetat sida vid sida med Sebastian för att nå till Lyon. Och så givetvis coach Tommy Myllymäki, den mest meriterade svenske Bocuse-kandidaten genom tiderna.
Vad har varit Tommys viktigaste uppgift under resans gång?
– Att spetsa till allting. Att vara ett stöd för mig och pusha den sista biten hela vägen in i mål. Han är en vinnarskalle precis som jag, och det gör att han trycker på rätt punkter. I Lyon ska han gå in med hela den energin.
Bocuse d’Or i Lyon pågår i två dagar. Sebastian tävlar som tredje sista kandidaten den andra dagen.
– Det känns ganska bra. Någon startplats tidigare hade varit bättre men om jag hade fått veta på förhand att jag fått den här platsen hade jag tagit den direkt.
Det är alltså fem timmar och trettiofem minuter som är den gyllene tiden varje team får att tillaga och presentera två rätter. Den första, tallrikspresentationen, är två stycken chartreuse – en traditionell tårtliknande fransk rätt som lagas i form.
– Vi har hittat lite skandinaviska smaker och en lätthet som vi jobbar med och även lite roliga inslag. Vi har grönsaker som ska associera till aromatiska örter.
Därefter så kommer den klassiska faträtten. Den består i år av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och om man så vill, tarmkrås.
Vad får inte gå fel på tävlingsdagen?
– Vi ska inte titta på vad som inte får gå fel, vi ska se till att göra allting rätt. Fokuserar man felen då är man fel ute från början.