Århus, klockan 18:45, röda mattan är utrullad, bubbelflaskor öppnas och snittar står i rader på brickor.
Filip Fastén och Joel Åhlin från restaurang Agrikultur är två av få svenska kockar på plats under utdelningen av 2019 års nordiska stjärnor i Guide Michelin. I vimlet syns även Kathrin Baake från Bloom in the Park, Thomas Eidefors, och Björn Frantzén, som 2018 tilldelades Sveriges första tre stjärnor.
Hyllar svensk gastronomi i världen
– Vi har goda representanter för nordisk gastronomi ute i världen, säger Gwendall Poullennec, Guide Michelins nya internationelle vd i sitt inledningstal och nämner Emma Bengtsson på Aquavit – New York, och Björn Frantzén.
När galan drar igång lyser det svenska stjärnregnet med sin frånvaro. Bland de enstjärniga krogarna händer ingenting nytt förutom att Sayan Isakssons restauranger inte finns kvar på grund av att de stängts ned, samt att Karin Franssons Hotell Borgholm utgår på grund av försäljning.
Adam & Albin än en gång utan stjärna
Ständigt favorittippade Adam & Albin blir än en gång utan stjärna, och så även Ichi som har omnämnts som potentiell vinnare i samma kategori. Gastrologiks Anton Bjuhr och Jacob Holmström har också nämnts i stor skala.
Håller tillbaka
Sammanfattningsvis är det få nordiska stjärnor som delas ut, och detta efter att ha varit väldigt progressiva i Frankrike för några veckor sedan.
Noma, flerfaldigt utnämnd till världens bästa restaurang får ”bara” två stjärnor, Färöarna får sin första tvåstjärna i restaurang Koks vars kock Andrias Ziska också vinner det nya priset Young Chef Award.
Och så blir det dags för Sverige där Gastrologik, som är inne på sitt åttonde år, och som 6,5 år efter sin första, får två stjärnor.
Hur känns det?
– Jag känner bara stolthet. För det första över mig och Jacob, och vårt jobb tillsammans. Det fortsätter liksom vara bra. Jag tror att vi är ganska unika, många som driver ställe tillsammans är delade mellan kök och matsal. Okej, alla par har sina vardagsgnabb, ha ha. Men jag är så glad för oss, och hela vårt team. Sedan den första stjärnan så är vi ett helt nytt team och vi kör på, men man vet ju aldrig om det är tillräckligt, säger Anton Bjuhr strax efter att han gått av scenen som tvåstjärnig krögare.
Har ni aktivt arbetat för en tvåa?
– Det enda jag tycker och tror är att vi konstant haft ett fokus, en respekt för råvaror och respekt för att laga mat och respekt emellan oss, inte bara jag och Jacob utan alla i personalen. Att ha kul på jobbet handlar inte bara om att dra skämt utan om att utvecklas tillsammans. Det är kärnan tror jag. Vi hade ett mål om att få en stjärna, det gick fort, och var omtumlande men sen måste ju målbilden bli att få två.
Och det har ni nu. Något som Guide Michelin premierar är kontinuitet, vad har ni för tankar där?
– Det är väl det vi förhoppningsvis lyckats med. Vi har funnits i åtta år, och vi fick stjärna efter 1,5 år. Jag vill tro att vi stadigt har utvecklats, som kockar och som resturang och i vår identitet. Vi är säkrare på vad vi står för idag.
Vad betyder en andra stjärna för er som restaurang?
– Det är svårmotiverat hemåt mot familjen men en dag som denna så var de med oss på scenen lika mycket som oss.
Tror ni att det kommer märkas i bokningsböckerna?
– Jag tror det på sikt. Med första stjärnan så skapade det en kontinuitet i våra bokningar och framförallt spred ut dem jämt under hela året. Vi är en av få restauranger som är öppna under sommaren.
Vad var kvällens skräll?
– När vi såg att Noma fick två så var det en chock. I efterhand så var det inte kul att behöva gå upp med dem, det var inte därför de var här. Det är klart jag älskar guiden, men Noma är Noma. Jag tror det betyder mer för oss att få två stjärnor än för dem. De har varit världens bästa restaurang så många gånger så det är nog okej för dem, säger Anton Bjuhr, som för övrigt skaffade Instagram just idag.
Det hade han lovat sig själv om det blev två stjärnor.
Vilket svenskt ställe förtjänade en stjärna men fick inte idag?
– Fäviken borde ha fått tre stjärnor, säger kollegan Jacob Holmström.