Efter promenaden i näringsdepartementets långa, färdkodade korridorer tar näringsminister Ibrahim Baylan glatt emot oss i departementschefens rum. Här har Mikael Damberg suttit tidigare, liksom Maud Olofsson och Annie Lööf.
Nära band till besöksnäringen
Baylan är uppenbart taggad inför det nya – han vill lära sig, läsa på, träffa människor. Samtidigt är det tidigt, och han är märkbart avvaktande till löften utan att ha mer på fötterna. Det är mycket på hans bord, men det känns ändå som att han har ett extra nära band till besöksnäringen. Kanske har vi just Maud att tacka för det?
– Jag har god kontakt med Maud Olofsson, och hon har redan pratat med mig om några av de punkter som branschen ser som viktigast. Jag vet också att Mikael Damberg var mycket engagerad i de här frågorna, och det goda arbete som gjordes mellan regeringen och Visita kommer definitivt att intensifieras framöver.
Måste ”walk the walk”
Ibrahim Baylan har själv en bakgrund inom den turismberoende delen av Stockholms restaurangbransch, och många av hans gamla vänner är entreprenörer inom besöksnäringen. Jag behöver inte ens ta upp frågan om de regelförenklingar som många skriker efter.
– Jag vet att det finns behov. Och jag skulle kunna sitta här och lova en massa saker, men man måste kunna ”walk the walk” också. När jag har läst in mig på det här området kommer jag sätta mig med Visita och branschen för att tillsammans gå igenom hur regelverket kan göras bättre.
Som exempel nämner han det omtvistade danstillståndet.
– Vi har låtit medarbetare titta på danstillståndet, och det kanske inte är så svart eller vitt som man tror. Det må låta ålderdomligt och onödigt, men för vissa kan regeln fylla ett syfte ur ordningshänseende. Om det däremot inte finns något värde eller syfte alls med en regel – då kan vi lika gärna skrota den, så mycket kan jag säga.
Vi kan prata om hållbarhet istället. På din tidigare post energiminister fick du en unik inblick i hur en hållbar omställning faktiskt kan ske. Vad tar du med dig därifrån till exempelvis besöksnäringen?
– Framförallt hur otroligt duktiga vi är på hållbarhet i Sverige! Jag menar att vi skulle kunna sticka ut hakan betydligt mer i den frågan, inom allt från hållbart skogsbruk och biobränsle för flyget, till ekoturism och saker vi tar för givna, som frisk luft och rent vatten. Det är viktigt att stärka och berätta om vår hållbara turism, för den kommer bara att bli mer värdefull i framtiden.
Ibrahim Baylan beskriver sig själv som en inbiten utvecklings- och teknikoptimist, och menar att vi klarar den nödvändiga omställningen till ett mer hållbart samhälle om vi bara bestämmer oss. Men han tror inte att exempelvis flygskam är en långsiktig lösning.
– Man kan fokusera på det negativa för att få ner ett beteende under en period, men det måste kombineras med hållbara lösningar. Jag kan ju hävda att jag levde extremt hållbart och fossilfritt under mina första tio år i Turkiet, för vi bodde i en fattig by utan varken el, vatten eller vägar. Men det är inget samhälle vi vill ha i dag. Jag menar att mycket går att ställa om tekniskt, och jag vill att Sverige ska vara först i de frågorna. Se bara på den svenska värmesektorn som ställde om – nu värms nästan inga fastigheter med olja och kol längre.
Man pratar ofta om att besöksnäringen behöver stärkas inom kompetens, status och jämställdhet. Hur ska detta utvecklas tycker du?
– En del ligger på branschen, en del på politiken, och en del är gemensamt. Vi kommer att sätta oss ner och ta fram en gemensam riktning tillsammans. YH-utbildningarna kan stärka vissa delar, men jag tror också att vi behöver satsa mer på forskning och innovation inom den här sektorn. Då kommer status och professionalisering in, liksom den moderna tekniken.
Var semestrar du helst själv i Sverige?
– Norra Sverige, utan tvekan. Du kan fråga mina medarbetare – jag skiner alltid upp när jag ska norrut. Jag är uppvuxen i miljonprogramsområdet i Norsborg, och när jag var 21 hade jag fortfarande aldrig varit norr om tullarna.
Därefter skulle Ibrahim Baylan plugga en termin i Umeå. Han blev kvar i 16 år, bland annat som anställd på dåvarande fackförbundet HTF. Norrland satte sina spår.
– Jag är väldigt förtjust i Höga kusten. Ibland undrar jag om vi egentligen har koll på vad som finns i vårt eget land. Vi har definitivt mer att vara stolta över, och det kommer att finnas stort utrymme för turism som visar upp ren natur, luft och vatten – det samhälle som Sverige är. Nu gäller det att berätta om det, våga tro på vår produkt och förenkla för folk att komma hit. Oavsett vilken del du jobbar inom så är besöksnäringen en framtidsbransch.