Bristen på kockar är alltjämt stor i landet, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen. Enligt myndighetens bristindex, som presenterades i förra veckan, når kockbristen 4,8 på en femgradig skala.
Växande näring
Läget gäller även för Umeås restaurangnäring, där krögarna har svårt att rekrytera utbildade kockar. För att vända trenden utökas nu lärlingsprogrammet på Dragonskolan i staden.
– Umeå har fått flera nya restauranger i takt med att fler vill äta på krogen. Utvecklingen för med sig en ökad kompetensbrist, vilket är skälet till varför vi gör den här satsningen, säger Patrik Henriksson, rektor för lärlingsprogrammen på Dragonskolan.
Från 10 till 25 elever
Lärlingsutbildningen, som har utökats från 10 till 25 elever, startar 19 augusti och arbetet pågår för fullt med att hitta elever.
– Arbetet går ut på att informera elever och deras föräldrar i möten. Sedan förs diskussioner med branschen och Visita om att krögarna måste nå ut i skolor och på mässor, säger Patrik Henriksson.
Sedan lärlingsprogrammet på Dragonskolan infördes 2008 har cirka 300 elever utexaminerats totalt. Samtliga har fått arbete efter avslutad utbildning.
– Att vara lärling är ett bra sätt att lära sig teori och praktik. Och tack vare att de får så oerhört mycket arbetsplatsförlagd utbildning under de tre åren, så har det visat sig att alla får jobb.
Får lära sig det dagliga arbetet
Jacob Markström, krögare på Köksbaren och Bistro Le Garage i Umeå, känner av bristen på personal.
– Umeå är en växande restaurangstad och för att den ska kunna fortsätta växa så behövs folk – därför är jätteviktigt att lärlingsprogrammet utökas.
Hur många lärlingar kan du ta emot på dina två restauranger, och vad kommer de att få lära sig?
– Jag kan ta emot fem elever. Det handlar ju om att utbilda dem till kockar och göra dem anställningsbara. Så de kommer att få se och lära sig det dagliga arbetet och göra allt från att förbereda och servera lunch till middagsservering, säger Jacob Markström.