Annons

DÀrför stÀnger Magnus Nilsson prisade FÀviken

zoom Foto: FĂ€viken
Foto: FĂ€viken
NYHETER. I december serveras den sista avsmakningsmenyn pĂ„ restaurang FĂ€viken. Restaurangen Ă€r en av Sveriges mest kĂ€nda – och har tvĂ„ stjĂ€rnor i Guide Michelin. Kocken Magnus Nilsson skriver sjĂ€lv i ett mejl att stĂ€llet ”aldrig varit bĂ€ttre”.
Annons

Kocken Magnus Nilsson har med FÀviken satt en liten ort i JÀmtland pÄ den gastronomiska vÀrldskartan. Men efter tio Ärs service vÀljer han nu att bomma igen. Den 14:e december blir sista dagen pÄ jobbet.

Tufft beslut

Anledningen till att han stÀnger verkar vara att Nilsson, som har fyra barn, vill fÄ mer tid med sin familj. Han skriver i ett mejl att beslutet att stÀnga varit tufft att ta.

– NĂ€r jag Ă€r klar hĂ€r sĂ„ ska jag spendera tid med familjen, reflektera, fiska, pĂ„ta i trĂ€dgĂ„rden, skriva, vila och komma i form, bĂ„de fysiskt och mentalt. Jag ska inte ljuga, jag Ă€r lite trött efter all denna tid med att stĂ€ndigt pusha restaurangens utveckling framĂ„t.

I mejlet tackar han Àven sina affÀrskompanjoner familjen Brummer som Àger gÄrden dÀr FÀviken ligger.

– Möjligheten att fĂ„ skapa en restaurang som FĂ€viken Ă€r nĂ„got kockar bara kan drömma om.

Charkuteriverksamheten och butiken i UndersÄker kommer att fortsÀtta hÄlla öppet efter att restaurangen bommat.

TvÄ stjÀrnor

Magnus Nilsson har de senaste Ă„ren varit en av Sveriges största gastronomiska frontfigurer. Restaurangen FĂ€viken har tvĂ„ stjĂ€rnor i Guide Michelin och har flera gĂ„nger placerat sig pĂ„ listan World’s 50 Best Restaurants. Mest kĂ€nd internationellt blev han dock nĂ€r Netflix-dokumentĂ€ren Chef’s Table kom ut med sin första sĂ€song varav ett av avsnitten följde Magnus.

Den svenske matjournalisten Mattias Kroon har varit en flitig gÀst hos FÀviken. Men han förstÄr ocksÄ kockens beslut.

– Alla restauranger har en livscykel och att Magnus vĂ€ljer att stĂ€nga FĂ€viken nĂ€r restaurangen Ă€r som allra hetast och svĂ„rast att fĂ„ bord pĂ„ Ă€r nog klokt. Det Ă€r en extremt inflytelserik krog internationellt, och dĂ€rmed en epok inom nordisk gastronomi som nu avslutas pĂ„ topp. Magnus Ă€r förstĂ„s full av energi och idĂ©er och fortfarande vĂ€ldigt ung sĂ„ vilka utmaningar han Ă€n skaffar sig framöver ska bli spĂ€nnande att följa, sĂ€ger han.