På torsdagen presenterades de 24 kockar som går vidare till kvalificeringstävlingen i Årets Kock 2019, i Stockholm den 12-13 juni. Anna Broms är en av totalt tre kvinnliga kockar som lyckades.
– Det känns fantastiskt, det är en stor dröm för mig att få medverka. Tidigare har jag varit för feg för att skicka in ett bidrag, så bara att jag gjort det känns som en seger. Jag hoppas att jag kan inspirera andra tjejer till att våga.
Vilka av dina styrkor som kock kan ta dig till final?
– Jag är otroligt fokuserad och kämpar hårt, så har det alltid varit för mig. Jag är stark och har en envishet som jag hoppas kan ta mig till finalen.
Vad inspireras du av i din matlagning?
– Jag går igång på fina råvaror och jag älskar att vara i ett matsammanhang som ger inspiration.
Martin Moses från SK Mat & Människor i Göteborg kom till final i Årets Kock 2018. Nu har han siktet inställt på seger.
– Jag ska träna hårdare, det handlar om att vara bättre förberedd genom att lägga tid på olika scenarier, att laborera med olika råvarukorgar, till exempel.
Beskriv din matlagning?
– Jag gillar höga smaker. Det är ganska enkel mat i grunden, där råvarorna framhävs.
Var kommer din inspiration ifrån?
– Från diskussioner med mina kollegor och jag får mycket inspiration från resor, bland annat från Asien, jag inspireras av sättet att behandla råvaror.
Vad ska du göra annorlunda från förra året?
– Jag ska helt enkelt göra allt lite bättre – och vinna.
Hugo Bolt-Hansen från Skärets Krog i Smögen har för första gången kommit med i startfältet och han är stolt.
– Det är jäkligt roligt att komma med första gången jag söker, särskilt som det är så mycket duktiga kockar som är med. Det här är stort för mig.
Vad är ditt recept för att ta dig vidare till final?
– Jag kommer att plugga och träna mycket, särskilt tidsträning. I tävlingen handlar det om att sätta mina smaker.
Till sist, vad inspireras du av?
– Av mina duktiga kollegor, det är de som pushar mig vidare.