Samma dag som Almedalen kickar igång årets politikervecka, som väntas locka 43 000 besökare till Visby och Gotland, träder rökförbudet på Sveriges uteserveringar i kraft. En fråga som engagerar många krögare, och som även är ett hett ämne under politikerveckan.
På måndagens seminarium ”Den nya tobakslagen – regelförkrångling till vems nytta?”, som anordnas av branschorganisationen Convenience Stores, diskuteras rökförbudets konsekvenser för handlare och krögare vad gäller ansvar för rökförbudets efterlevnad. Frågor lyfts som: ”Var går gränsen för näringsidkarnas ansvar och vilka är sanktionerna?” och ”Vilken roll spelar näringsidkarnas serverings- och försäljningstillstånd i sammanhanget?”. Medverkar gör bland andra krögare, Visita, och politiker.
Den ökade turismen i hela Norden innebär också utmaningar för miljön. För att få reda på vilka, och för att förstå balansen mellan tillväxt och hållbarhet, är dagens seminarium ”Världen har hittat Norden – det ger turismnäringen nya utmaningar”, som hålls av Nordiska Ministerrådet och Nordiska rådet med medverkande som Vist Sweden, värt ett besök.
Ett av veckans kanske viktigaste seminarier för besöksnäringen kan vara ”Hur stärker vi besöksnäringen tillsammans”, som anordnas av Högskolan Dalarna tisdagen 2 juli, och som tar fokus på forskning.
Diskussionen berör frågor som ”Vilka möjligheter och hinder finns för att skapa god samverkan mellan akademi och näringsliv?”, ”Vad kan vi lära från andra branscher?”, ”Vilka typer av projekt har varit lyckosamma för att stärka besöksnäringen genom akademisk kunskap?”. Medverkande är bland andra Jörgen Elbe, Professor, Prorektor, Högskolan Dalarna, Stina Algotsson, vd BFUF och Jonas Rosén, vd Visit Dalarna.
Visit Dalarna anordnar samma dag även en spännande paneldiskussion om vems ansvar det är att kompetenshöja besöksnäringen. Besöksnäringens kanske största problem och viktigaste fråga just nu – hur ska vi attrahera personal och få den att stanna kvar.
Frågor som tas upp under diskussionen är bland andra ”Vilken typ av utbildningar bör man satsa på för att få en hållbar utveckling av besöksnäringen?”, ”Hur ser utbildningsbehovet i branschen ut, för nya och redan yrkesverksamma?” samt ”Vilka kan och bör göra vad, vilken roll har olika besöksnäringsutbildningar och vilken roll har branschen?”.
Representanter från restaurangbranschen och Årets kock, Visita, MUF och CUF är parterna som är med under tisdagen 2 juni och lyfter den för besöksnäringen viktiga frågan om regelförenklingar. Under temat Regelförenklingar leder till fler jobb och integration, ställs frågan varför företag i besöksnäringen ska belastas med 371 uppgiftskrav från 25 myndigheter. Medverkande är bland andra Fredrik Eriksson, Årets Kock, Markus Aujalay, Årets Kock och Jonas Siljhammar, vd Visita.
Fem ytterligare programpunkter som berör besöksnäringen:
*OS och andra idrottsevenemang lyfter och utvecklar hela Sverige
*Företagen hittar inte den kompetens de behöver, kan branschvalidering vara en lösning?
*Forum för hållbar stadsutveckling – vem äger och ansvarar för morgondagens stad?
*I väntan på nästa OS – vad får Sverige egentligen ut av stora idrottsevenemang?