Med kocken och krögaren Fredrik Eriksson i spetsen vill representanter inom måltidsbranschen starta ett nationellt center och en plattform för innovation, forskning och utbildning inom måltidsutveckling.
–Om Sverige ska lyckas ställa om till en mer hållbar livsmedelskedja och skapa förändring både på restauranger och i hemmen måste kockarna och restaurangerna vara med och driva utvecklingen, säger Fredrik Eriksson i en kommentar.
Syftet är att hela Sveriges måltidssektor ska kunna kraftsamla för att driva på utvecklingen av hållbara, hälsosamma och goda måltider med svenska råvaror.
–Det handlar att hela upplevelsen av en måltid ska vara hållbar, hälsosam och god. Man kan ta fram hållbara råvaror och skicka in i köket, men är det inte gott så vill man inte äta maten, säger Ulrika Hallesius, projektledare för Nationell gastronomisk center och fortsätter:
–Om vi som konsumenter ställs inför en ny typ av hållbar råvara, – som en ny baljväxt,- om den inte är god så kommer vi inte att vilja äta den. Därför måste kockarna vara med och se till att göra de hållbara livsmedlen till god mat, smaken är oerhört viktig för att styra konsumenten åt rätt håll.
Utvecklingsinsatser kring livsmedel i Sverige har ökat de senaste åren genom forskningsanslag, innovationsprojekt och exportprogram, men måltidsupplevelser och restaurangnäring hamnar ofta utanför, enligt en förstudie som gjorts av initiativtagarna.
–För att Sverige ska få effekt i alla delar i livsmedelskedjan behöver vi samla alla delar som forskning, utbildning och kapital för att tillsammans öka takten för en mer hållbar måltid i framtiden, säger Ulrika Hallesius.
Ni tar det här initiativet nu och flaggar för ett behov, vad blir nästa steg?
–Vi börjar med att, mot bakgrund av det vi ser, uppmana att detta behövs. Steg två är att vi tar fram en utvecklingsplan som ska svara på frågorna hur det ska gå till att etablera ett gastronomiskt center.
Vilka olika parter ser ni ska medverka?
–Detta ska vara en arena där alla som jobbar med utveckling av måltider kan mötas och där vi vill samla upp det som redan görs regionalt, fast på en nationell nivå.
När presenteras utvecklingsplanen?
–I december 2019. Då ska vi berätta vad centrets huvuduppdrag är, hur huvudmannaskapet bör se ut, vilka verksamheter som ska vara med och hur det skulle kunna finansieras.
Bakom initiativet står förutom krögaren Fredrik Eriksson, Menigo, LRF, Restaurangakademien, Region Skåne/Tourism in Skåne, Stolt mat i Sörmland, Turistrådet Västsverige/Göteborg & Co, Visit Stockholm/Invest Stockholm och Visit Sweden.