Annons

Så ska det bli enklare för företagen

zoom Suzanne Parenius på Hjortviken hoppas att daterade regler<br />
 som exempelvis dans- och hotelltillstånden tas bort. Foto: Tillväxtverket, Svenskt Näringsliv
Suzanne Parenius på Hjortviken hoppas att daterade regler
som exempelvis dans- och hotelltillstånden tas bort.
Foto: Tillväxtverket, Svenskt Näringsliv
NYHETER: Efter näringsminister Ibrahim Baylans förenklingsresa under hösten ska Tillväxtverket nu inleda arbetet med att lägga fram konkreta förslag på förenklingar. Uppdraget välkomnas av Suzanne Parenius, en av många företagare som sedan länge tröttnat på krångel.
Annons

Under november månad har näringsminister Ibrahim Baylan gjort en resa genom Sverige och besökt runt 75 småföretagare, bland dessa många inom besöksnäringen. Syftet har varit att lyssna in från de närmast berörda hur regeringen kan förenkla arbetet för mindre verksamheter.

Nu tar Tillväxtverket vid och ska tillsammans med andra myndigheter, kommuner, branschorganisationer och småföretagen själva se vilka av de förslag som kommit in under förenklingsresan som kan vidareutvecklas.

– Uppdraget till Tillväxtverket är ett steg för att öka förutsättningarna för dessa företag att verka och växa, säger Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

– Än har vi inte planerat i detalj hur vi ska genomföra arbetet som ligger framför, men första steget är att gå igenom alla förslag som kommit in, klustra dem och se vilken bild som framkommer, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör för Tillväxtverket till Besöksliv.

Tillämpning av regler ska lyftas

Förslagen som kommit in rör, enligt Gunilla Nordlöf, hur lagar och regler är utformade samt hur myndigheternas service kan bli bättre.

– Min uppfattning efter att själv varit med vid några av besöken är att det är tillämpningsfrågorna som lyfts i stor utsträckning. Det kan röra sig om att bedömning i olika frågor skiljer sig mellan kommuner, eller att kontakten med myndigheter i allmänhet är krånglig, säger hon och fortsätter:

– Även föråldrad lagstiftning har lyfts fram, och förbättringsförslag som bland annat gäller personalliggaren.

Vill se konkreta förändringar

Tillväxtverkets uppdrag att ta fram förslag till förenklingar välkomnas av Suzanne Parenius, vd för Hjortviken Konferens i Hindås.

– Det är väldigt positivt att man förhoppningsvis kan gå från ord till handling. Men jag skulle vilja se mer konkret vad det är Tillväxtverket ska ta tag i och analysera, för det är först när det händer konkreta saker som jag får tillit och förtroende för våra politiker, säger hon.

Hjortviken Konferens är ett relativt litet företag med runt 20 och 35 personer anställda beroende på säsong. Till skillnad från större företag har Hjortviken ingen administrationspersonal, så Suzanne Parenius är till exempel ensam i allt som rör GDPR och personalliggare, men även när det gäller att alla tillstånd följs och dokumenteras.

– Jag får kärlkramp varje gång jag går förbi personalliggaren, det är verkligen en regel som gör mer skada än nytta, säger Suzanne Parenius och fortsätter:

– Var finns tilliten till oss arbetsgivare som inte gör annat än att driva en positiv utveckling framåt? Det är bra att regler finns, men lyft då åtminstone upp regelverket på statlig nivå istället för kommunal så att alla får samma bedömning.

Sociala medier innebär transparens

Suzanne Parenius hoppas att daterade regler som exempelvis dans- och hotelltillstånden tas bort så snart som möjligt. Hon efterfrågar också mer digitala lösningar och att tillsynerna ses över.

– Insynen i våra verksamheter har aldrig varit större i och med sociala medier. Skulle en aktör göra något dumt, då kommer det fram och uppmärksammas av gäster innan myndigheternas tillsyn ens genomförts. Jag tror att den handläggningstiden kan användas till vettigare saker.

Tillväxtverket har fram till 30 juni 2020 på sig att sammanställa, analysera och lägga fram konkreta förslag för regeringen att ta ställning till. Suzanne Parenius tar inte ut någon seger i förskott.

– Jag tror att det kommer dröja längre än så innan mitt skrivbord börjar se tommare ut, men det är bra att politikerna börjar lyssna.