Annons

Miljonstöd för satsning på cykelturism

zoom Det här är en investering för att<br />
 utveckla vår besöksnäring i regionen, säger Sirpa Kärki.  Foto: Visit Umeå
Det här är en investering för att
utveckla vår besöksnäring i regionen, säger Sirpa Kärki.
Foto: Visit Umeå
NYHETER: Visit Umeå ska investera i nya cykelleder och trenden Gravel biking när man beviljas medel – 1 miljon kronor till ett stort projekt. Målet är ökad cykelturism för regionens besöksnäring.
Annons

Projektet ”Nedre Vindelälven Juhtatdahka – ett pilotprojekt för hållbar utveckling av cykelturismen i Umeåregionen” är resultatet av en förstudie som genomfördes hösten 2019.

Tanken är att utveckla destinationen genom att knyta ihop redan befintliga aktörer inom besöksnäringen med cykelleder. Nu har projektet beviljats medel från Tillväxtverket som ska stå för 80 procent av kostnaderna.

– Det här är primärt en satsning för att utveckla vår besöksnäring och skapa hållbar tillväxt i regionen. Vi har tittat på var entreprenörerna som skulle kunna få uppväxling av ökad cykelturism finns och ska tillsammans med dem konceptualisera lederna, säger Sirpa Kärki, destinationsutvecklare Umeåregionen på Visit Umeå.

Det aktuella området är den nedre delen av Vindelälven Juhtatdahka, som nyligen utnämndes till ett biosfärområde av UNECSO. Biosfärområden är pilotområden där nya metoder och kunskaper testas för att nå en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

– Det här är ett väldigt intressant område, norra Europas största biosfärområde. Vi planerar att använda stödet för att bygga rutter längs älvdalarna som kommer bli en ny reseanledning för både nationella och internationella naturturister och turister som vill ha fysisk aktivitet, säger Sirpa Kärki.

Att satsa på just grusleder är ett strategiskt val. På grus kommer turisterna längre än på mountainbikeleder, och Gravel biking, cykling på grusleder, är en trend från USA som letat sig över Atlanten och växer i popularitet. Tanken är att pilotprojektet för grusvägscykling i Umeå ska kunna appliceras på andra delar i landet framöver.

Sirpa Kärki tror att en utvecklad cykelturism kommer få stor betydelse för Umeåregionens besöksnäring. Detta blir en möjlighet att visa en helhet av destinationen när stad och landsbygd knyts ihop med cykelleder.

– Detta hoppas vi givetvis kommer leda till fler besökare till Umeåregionen, det är alltid vårt mål. Vi är dessutom en del av ett väldigt stort intressant område, framåt skulle vi kunna knyta samman våra grusleder med vintercykelleder i fjällen.

Projektet kommer startas upp 1 januari 2020. Första steget blir att jobba tätt med markägarna och entreprenörerna i området för att inventera vilka möjligheter som finns och hur utbyggnaden av lederna kan ske på ett hållbart sätt med hänsyn till både natur, människor och verksamheter.