Annons

Han får Skånska Gastronomipriset: ”Vill lyfta min region”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Den skånske kocken med två stjärnor i Guide Michelin tilldelades i helgen pris under det Skånska Gastronomiprisets gala. Med ett nytt starkt köksteam ska Daniel Berlin sätta Tranås knappnål än djupare på den gastronomiska världskartan.
Annons

Det var under pompa och ståt som det Skånska Gastronomipriset delades ut i åtta kategorier i Malmö Rådhus i lördags. Prisutdelningen ramades in av en festlig galamiddag med skaldjur och kocken Tareq Taylor som värd.

Kvällens mest prestigefyllda pris, Årets Skånska Krog, gick till Daniel Berlin Krog i Tranås.

– Det är väldigt hedrande. Jag hämtar all min energi från mina gäster och det här blir som en krydda på moset utöver det, som man faktiskt behöver. Det är också kul för alla i personalen att få en sådan här bra start på året, säger han.

Menyn speglar Skåne

Finkrogens meny är en avsmakning på kvällen som även serveras i en något kortare form till lunch fredag och lördag. Det som gör stället unikt är att maten på ett hyperlokalt sätt speglar Skånes rika skafferi. Ägg av hönsrasen maran från granngården, aroniabär från trädgården och rödbetor från Tranås-trakten till restaurangens signaturrätt. Menyn är bokstavligen ett landmärke av platsen Tranås.

– Ingen har beskrivit oss så men det är precis det vi vill vara. Att sitta på Daniel Berlin krog ska inte kännas som att du sitter i Milano eller New York. För mig är det fullständigt ointressant, jag vill lyfta min region.

Daniel Berlin Krog är liten, med bara 14 sittplatser i matsalen. Här finns inga stora muskler bakom maskineriet.

– Därför försöker vi spela på det vi har. Vi använder vår trädgård, vi odlar och har det som ett extra rum. På kvällen tar vi en paus med gästerna och går ut och tittar på en stjärnklar himmel och får en nypa skånsk luft. Vår styrka är just det, omgivningarna.

Många lokala gäster

Trots att Daniel Berlin Krog har två stjärnor i Guide Michelin och ett år under 2016 tog sig in på plats 94 på ”World’s 50 Best Restaurants” så är det lokala gästklientelet starkast.

– Från början när vi skulle öppna restaurangen körde jag runt och la lappar i allas brevlådor för att promota oss. Därför skapade vi oss en lokal kundkrets där många kommer två, tre gånger per år,  de gästerna vill jag gärna behålla. Men de internationella besökarna ökar ständigt. De kanske just nu står för tio procent.

Det nya året kommer med vissa förändringar. Nu stärks köksteamet upp med en ny sous chef, Ned Parker, som närmast kommer från The Ledbury i London. Ytterligare en kock som arbetat hos Magnus Nilsson på Fäviken börjar i köket. Daniel Berlin är ganska nybliven pappa till ett tvillingpar, nu 1 år och två månader gamla, vilket har gett honom nya insikter i hur han måste driva restaurangen.

– 2019 var mitt mest utmanande år någonsin så jag ser så fram emot det här nya året. Det är fantastiskt kul att få bli förälder men när du får barn så blir det en helt ny situation. Förut kunde jag räkna på mina två händer de dagar då jag inte varit i köket på restaurangen. Nu blev det istället dags för mina medarbetare att växa och få ta mycket ansvar. Jag vill inte missa saker som händer därhemma, även om vi självklart delar på ansvaret. Därför är min uppgift numer att jobba med restaurangens utveckling framåt så att jag slipper välja mellan den och min familj.

Betyder det att du kommer arbeta mindre operativt i köket?

– Ja. Det är kanske inte heller där jag behövs mest längre. Förr åkte jag till restaurangen för att saker och ting skulle fungera, och det behövs inte på samma sätt längre, nu är jag mer där för att träffa gäster. Att sedan kunna kombinera det med att vara familjefar är viktigt, man kan inte ha en världsklass-restaurang och inte ta sitt ansvar hemma.

Finns det fler nyheter för ditt företag i år?

– Jag arbetar för att få i gång en utbildning om gastronomi och mycket grönsaker för barn så att de får lära sig om odling och var saker kommer från. I restaurangen blir det som varje år en ny utställning som nu skapas speciellt för oss av Eva Hild, Sveriges mest kända skulptör. Verken blir vägghängda och man kommer kunna köpa på plats. Jag gillar det att man får en ny känsla med konsten, det gör att även jag drivs till att skapa nytt.

En sista fråga. Med alla dessa priser och utmärkelser, vad vill du helst vinna? Är det att tilldelas tre stjärnor av Guide Michelin?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ville ha det. 50 Best-listan är också viktig. Allt sånt som gör att vi syns. Samtidigt finns det ingen plan att om fem år ska tredje stjärnan komma. Det rullar på här även om det såklart är mål jag jobbar mot.